Грейпфрут, в превод от английски grape и fruit – грозде и плод – цитрусов жълто-оранжев плод, растящ в субтропичния климатичен пояс.

Този плод расте на едноименното вечнозелено дърво, достигащо височина 13-15 м. Узрелите плодове са с диаметър не повече от 15 см. На външен вид грейпфрутът най-много наподобява на портокал, но месестите му части са по-кисели, а белите влакна в нея са горчиви.

Много учени смятат, че този цитрусов плод се е появил в Индия в резултат на естествена хибридизация на помелото и портокала.

Изкуствено на основата на грейпфрута били създадени нови сортове цитрусови плодове – минеола и танжела, които изобщо не са популярни в България.

Периодът на зреенето на грейпфрута е 9-12 месеца и брането на този цитрусов плод се осъществява в началото на февруари.

Съществуват около 20 разновидности на грейпфрута. Те се отличават по цвят на кората от ярко жълта до светлочервена и по цвета на местата част от жълт до червен.

Смята се, че колкото по-червена е кората, толкова по-сладка е местата част.

През 1650 година грейпфрутът за първи път бил открит на остров Барбадос. А първото си название цитрусовият плод получил през 1750 година от Грифит Нюз, който го нарекъл „забраненият плод“.

Но през 1814 година търговци от остров Ямайка го преименували на познатото ни нас „грейпфрут“. Популярността и обема на потреблението започнали да нарастват толкова бързо, че през 1880 година в САЩ започнало промишленото му отглеждане основно за износ.

Най-големите плантации на това вечнозелено дърво се намират в щатите Флорида и Тексас. За задоволяване на търсенето от страна на европейските пазари плодовете се отглеждат в Израел и на остров Кипър.

Хранителна стойност на 100 грама грейпфрут

• Белтъчини – 0.7 грама;
• Мазнини – 0.2 грама;
• Въглехидрати – 6.5 грама;
• Минерални соли – 0.5 грама;
• Вода – 88.5 грама;
• Калоричност – 32 килокалории;

Тъй като в 100 грама грейпфрут съдържат само 32 килокалории, то той се причислява към групата на нискокалоричните и диетичните храни.

Енергийната стойност на консервирания грейпфрут е 37 килокалории, а в сока от цитрусов плод има 30 килокалории на 100 грама. Грейпфрутът може да се употребява от всички хора без притеснение от евентуално повишаване на телесното тегло.

Полезни свойства

В състава на месестата част на грейпфрута влизат голямо количество полезни вещества, сред които витамините – А, никотинова и аскорбинова киселина, D, B1, B2, B9, и следните минерали – калий, магнезий, калций, фосфор, натрий, йод, желязо, кобалт, мед, манган, цинк, флуор и антиоксиданти, растителни влакна и каротиноиди.

Грейпфрутът се смята за диетична храна, която успешно използва в борбата с излишните килограми.

Това е свързано с наличието в неговия състав на вещества, притежаващи свойството да разграждат холестерола на по-прости съединения, които по-лесно се изхвърлят от организма чрез бъбреците и храносмилателната система.

Други вещества в този цитрусов плод имат свойството да намаляват нуждата от инсулин при диабетно болните и затова диетолозите препоръчват тези хора да изяждат по минимум един грейпфрут дневно.

Противопоказания

Някои съединения в този цитрусов плод могат да неутрализират действието на лекарствените препарати, в частност на противозачатъчните.

Затова ако човек приема системно някакви медикаменти, то е желателно да се консултира със своя лекар във връзка с тяхната съвместимост с грейпфрута.

Също така грейпфрутовият сок обратно, може да засили действието на препаратите, увеличавайки по този начин концентрацията им в кръвта и така да предизвика нежелани реакции, свързани с предозиране.