Почти всички хора знаят какво представлява голямата бяла акула, но малцина са наясно, че тя има и друго название кархародон. Това е не само най-голямата акула, но и най-кръвожадният представител на този род.

Възрастният индивид може да достигне до 8 метра. Много хора наричат тази риба „бяла смърт“, защото тези хищници често атакуват плувци.

Акулата обитава умерено хладните и топлите вода на Световния океан и плува на дълбочина до 30 метра. Гръбнакът на тази хищна риба не е бял, а по-скоро сив, но понякога е и синьо-сив.

Коремът ѝ е почти бял, а гръбната и перка е черна. Само най-големите акули са с синьо-бял цвят.

Любимата храна на бялата акула са морските котки, които обитават океанските води в близост до Южна Африка. По-малките индивиди ловуват малки риби като риба тон, новородени делфини или костенурка.

Но когато бялата акула достигне размер от 3 и над 3 метра започва да се храни с по-големите обитатели на океана.

Следва да се отбележи, че месото на бялата акула е сред бързо развалящите се. Затова е важно да се премахне главата и тялото нарязано не по-късно от 7 часа след улавянето.

След това се осолява, маринова или просто замразява. Обработеното месо може да се съхранява доста дълго време в хладилник.

Хранителна стойност на 100 грама месо от бяла акула

• Белтъчини – 45.6 грама;
• Мазнини – 8.1 грама;
• Въглехидрати – 0;
• Вода – 6.1 грама;
• Енергийна стойност – 130 килокалории;

Суровото месо от акула се отличава с повишено съдържание на белтъчини и мазнини – 130 килокалории на 100 грама, а това от акулата катран – 142 килокалории.

Калоричността на месото от акула, изпечено в панировка – 228 килокалории. Като храна годна за човешка консумация месото от акула е мазно и не се препоръчва да се консумира в големи количества от хората, които страдат от излишно тегло.

Полезни свойства

Както и във всяка друга океанска риба в месото от акула се съдържа огромно количество макро и микроелементи. Те формират комплекс от хранителни вещества, които съставляват живата протоплазма на клетките.

Тази хранителна съвкупност е изключително важна, тъй като нормализира функциите на всички органи и системи на човешкото тяло. В месото от акула се съдържат витамини от група А и В, а също и мед, фосфор, калциеви соли и йод.

Черният дроб от бяла акула представлява истинска подвижна природна аптека. Това е названието, което са му дали много специалисти. Това е свързано с факта, че в този орган на акулата присъстват такива важни вещества като алкиглицерол и сквален.

На повечето от нас вероятно е известно, че последният е естествен антибиотик, който много наподобява на ампицилин, но е много по-силен. Друга разлика е, че скваленът не предизвиква никакви странични ефекти.

Лечението с препарати, създадени на основата на това вещество, водят до пълното елиминиране на възпаленията, инфекциите и дори най-устойчивите видове гъбички.

Алглицеролът е имуностимулатор и при това много ефективен. Това съединение спомага за унищожаването на раковите клетки, бактериите, вирусите, а също и нормализира функцията на кръвоносната система.

Противопоказания

Според научните изследвания месото на бялата акула е податливо към натрупване на живак. Очевидно е, че консумацията на такова месо би нанесло колосална вреда на здравето.

Особено чувствителни към замърсено с живак месо са бъдещите майки и в периода на кърменето на новороденото. Високото съдържание на този метал оказва негативно въздействие на развиващите се мозъчни клетки на растящото бебе.