По времето на бременността бъдещата майка може да забележи множество необичайни усещания, свързани с развитието на плода – първите движения, ритания в корема.

С всеки следващ триместър тези усещания се усилват. Сред най-необичайните са хълцанията на плода.

Първоначално е трудно да интерпретираме своите усещания, и на преглед при лекар жените говорят за ритмични повтарящи се движения, които са сходни на мускулен спазъм, който няма нищо общо с движенията на плода.

За причините за хълцане, необходимост от лечение.

Хълцане на плода

Засега лекарите не могат да кажат със сигурност каква е причината за хълцането на плода. Но съществуват теории.

Според една от тях, че хълцането на плода се формира в период на развитие на белите дробове на бебето. Но тази теория така и не намира научно обяснение.

Бъдещата майка може да се успокои, въпреки че лекарите засега не могат точно да обяснят причините за поява на хълцане, което е неизменна част от бременността. Изключително рядко хълцането на плода в утробата на майката може да стане признак на патология.

Лекарите казват, че ако бъдещата майка ежедневно усещане хълцането на плода след 28 седмица на бременността и повече от 4 пъти дневно, то е необходима консултация със специалист.

В повечето случаи появата на хълцане не е симптом на патология. Възможно е неговата поява да бъде проблем, свързан с пъпната връв и постъпване на хранителни вещества в плода.

Лекарят след изслушване на оплакванията на майката може да назначи редица изследвания, които помагат за откриване на симптомите и своевременно да забележат проблемите и да назначат изследване. За тревожни симптоми могат да се смятат:

  • Забавяне на сърдечния ритъм;
  • Натрупване на въглероден диоксид в кръвта, поява на симптоми на хипоксия;
  • Забавяне на активността на плода;

Само лекар може да успокои бъдещата майка, който след необходими изследвания може да определи причината и едновременно да направи оценка на състоянието и темповете на развитие на плода. Изключването на патологии и при необходимост да се назначи съответното лечение.

Кога по-често се усеща хълцане?

Най-често първите усещания, свързани с движенията и действията на плода, се появяват в 16-20 седмица на бременността. Тези чувства е трудно да се опишат, едни говорят за пеперуди в стомаха, други за взривяващи се пуканки.

Но с развитието на бременността бъдещата майка може ясно да определи характерните движения, да различи движенията на плода, тласъците и хълцането, които възникват по различно време на денонощието.

Да различават хълцането на плода, жените обикновено започват още от втория или третия семестър.

Лекарите смятат, че далеч не всички жени могат да усетят хълцане на плода, тъй като това не е характерно за тях.

Но в повечето случаи това не е повод за паника и излишни вълнения. Но окончателното успокояване е възможно след някои изследвания.

Лекарски съвети

В повечето случаи формирането на хълцане у плода не е мъчително за жената, не носи неприятни усещания и те са краткотрайни. Тези движения на плода могат да попречат на майката да заспи, особено ако хълцането се е появило през нощта. За облекчаване на състоянието помагат някои прости съвети:

  • Препоръчителна е смяна на позата – ако хълцането се е появило в легнало положение, то майката е препоръчително да седне или да стане;
  • В седнало положение трябва да се подлагат възглавници, които помагат за облекчаване на напрежението;