Ново американско изследване показва, че при изписване на статини - препарати за сваляне на холестерола, рискът от диабет тип 2 се повишавал с 2 пъти.

От прием на статини рискът от диабет се повишава от 2 до 3 пъти

Според Виктория Зигмонт, водещ автор на изследването от Университета на щата Охайо, детайлен анализ на медицинските досиета показва как усилията за намаляване на сърдечните заболявания може да предизвика друг проблем.

Статините са клас лекарства, които понижават холестерола в кръвта, и способстват за намаляване на риска от инфаркт и инсулт.

В САЩ повече от ¾ от хората в зряла възраст пият хапчета за сваляне на холестерола. Изследователите установили, че при тези, които пият статини рискът от диабет е повече от 2 пъти по-висок, отколкото при тези, които не приемат тези препарати.

Обхванатите от изследването, които приемали статини повече от 2 години били с 3 пъти по-висок риск от захарна болест.

Фактът, че увеличаването на продължителността на прием на статини е свързано с повишаване на риска от диабет, по-скоро показва, че съществува причинно-следствена връзка.

Трябва ли да се спират статините заради диабет

Тези препарати обаче са много ефективни за предотвратяване на инфаркт и инсулт. Не се препоръчва прекратяване на приема на статини, като се подчертава, че е необходимо да се вземат определени мерки за профилактика.

В изследване, публикувано в рецензирано медицинско издание, участвали 4683 души, които не боледували от диабет. Но били с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, но преди началото на изследването все още не приемали статини.

Приблизително 16% от тях – 755 души, на които в крайна сметка били назначени статини в периода от 2011 г. до 2014 г.

Средната възраст на участниците била 46 години. Според авторите, при прием на статини е необходимо внимателно да се следят измененията на метаболизма на глюкозата и да се направят специални препоръки за хранене.

Да се изготви също и програма за упражнения за профилактика на диабет.

При бъдещи изследвания ще е полезно да се определи какви статини и дози препарати могат да доведат до най-голям риск от развитие на диабет.