Хемороидална тромбоза – това е едно от най-често срещаните усложнения на хемороиди. Същността му е в това, че в пещеристия съдов сплит, локализиращи се в областта на ректума, се формират тромби.

Основно клинично проявление при този патологичен процес е прекомерно изразен болков синдром, допълващ се и от други местни проявления. Своевременно започнатото лечение позволява избягване на сериозни усложнения при това заболяване.

В противен случай съществува риск от възникване на възпаление в мастната тъкан, която заобикаля правото черво, а също и от образуване на некротични изменения в областта на хемороидалния възел.

Причини, рискови фактори

Според статистиката, хемероидалната тромбоза се среща при 20% от хората с диагноза хемороиди. Сред всички усложнения на хемороидалната тромбоза се падат около приблизително 60%. Опасността от това заболяване се състои в това, че в кратки срокове е възможно да доведе до развитие на гноен възпалителен процес в парактелната тъкан.

Заболяването се дели на вътрешна, външна и комбинирана форма, които се разграничават въз основа на локализациите на съдовете с тромбоза.

Всяка от тези форми се среща доста често, но с външната се сблъскват най-често.

Също съществува разделение на хемороидална тромбоза на 3 стадии. Тези стадии се разграничават въз основа на интензитета на клиничните проявления.

Съществува много голямо количество фактори, които могат да доведат до това, че хемороидите се усложняват от тромбоза.

Първо, това е прекомерна употреба на храни, стимулиращи циркулацията на кръв в малкия таз, което води до повишаване на налягането вътре в хемороидалните възли.

Като пример, може да се приведе алкохол, пикантни и твърде солени ястия, различни подправки и т.н. Освен това често развитието на тази болест се обуславя от проблеми с изхождането. Принос е възможно да имат както запек, така и диария.

Достатъчно често хемороидална тромбоза се формира при хора с ниски нива на двигателна активност. Ако човек в продължение на дълъг период от време е в седнало положение, кръвта в малкия таз започва да застоява.

Всичко това създава благоприятни условия за развитие на тромбози.

В редица случаи образуването на тромботични маси в пещеристия съдов сплит на фона на хемороиди води до различни травмиращи въздействия на хемороидалните възли.

Съществуват още 2 важни фактора, които повишават вероятността от развитие на заболяването. Сред тях са раждане и преохлаждане.

Симптоми при хемороидална тромбоза

При всеки от стадиите на хемороидална тромбоза съпътстващите симптоми са със специфична степен на проявление. Но във всеки случай водещо клинично проявление е болков синдром.

При първия стадий болният сигнализира за умерено изразена болезненост, която става по-интензивна при изхождане. Непосредствено самите възли са с увеличени размери и уплътнени. В областта на аналното отвърстие може да се установят незначително отичане и зачервяване.

Вторият стадий се характеризира с присъединяване на симптоми, сигнализиращи за вторично възпаление. Болковият синдром става по-силно изразен.

Отокът и зачервяването продължават да нарастват. Понякога на фона на възпалителна реакция възникват клинични проявления като бързо уморяване, повишение на телесната температура и т.н.

Диагностика и лечение на болестта

Определянето на диагноза започва с пълен преглед. Важно диагностично значение има палпаторното изследване.

От лабораторните методи се използва пълна кръвна картина, в която могат да присъстват признаци на възпалителна реакция, а също и коагулограма.

За потвърждаване на диагнозата и изключване на други заболявания е показно ендоскопско изследване.

Лечението може да бъде както консервативно, така и хирургично.