Понякога предизвикват непоносима болка и усилва симптомите на заболяването.

Диетолозите смятат, че растителните влакна са ключов компонент на здравословното хранене.

С малкото фибри се свързва епидемията от затлъстяване, диабет, инфаркти и инсулти.

В зърнените, бобовите, плодовете и семената се съдържат разтворими фибри, които при контакт се превръщат в своеобразно желе.

Храносмилателната система не ги смила, но бактериите в дебелото черво умеят да се разграждат с помощта на ензими. Когато фибрите попадат в стомаха, те се надуват и поемат 10-15% от холестерола и жлъчните киселини.

Абсорбцията на глюкоза се забавя, смекчават се колебания на инсулина в кръвта, поради което нивата на естрогените е понижава риска от рака на млечната жлеза.

Трици, леща, кафяв ориз, ябълковата кора и целина – източници на неразтворими фибри. Те поглъщат вода, омекотяват изпражненията, като стимулират чревната перисталтика.

Хората, които ядат повече фибри, са по-стройни и в по-добро настроение. Науката обяснява това с образуването на серотонин – чревните бактерии се хранят с фибри и изпускат невромедиатор, влияещ на хормоналния фон.

Майсторът на бойни изкуства Брус Ли няма грам излишни мазнини, пробивал е дърво с пръсти и причината не е в спортните напитки, а в предпочитането на груба храна.

Въпреки това има случаи, когато фибрите предизвикват физически дискомфорт и задълбочават прочитането на някои заболявания. Тогава най-добрият вариант е увеличаване на храните със скорбяла и на зърнените.

Болест на Крон

Често се среща при кльощавите мъже и жени – те ядат много и с апетит, но губят тегло, страдат от чести диарии, слабост, повишена температура.

По неустановена причина организмът атакува собствената лигавица, поради което започва възпаление.

Болестта на Крон може да доведе до рак – за лечение постоянно приемат специални препарати, важно е да се спазва диета.

Пресни плодове и зеленчуци, леща и други бобови са противопоказни, тъй като дразнят лигавицата, поради което болката се усилва.

А тестеното, сладкото, месото и рибата, обратно, подобряват състоянието.

Язвен колит

Това е възпаление в дебелото черво, което е предизвикано от автоимунни нарушения. Лигавицата отича, появяват се рани и язви. Грубите влакна предизвикват кръвотечение и диария при такива болни кръвотечение и диария.

По време на обостряния зеленолистни зеленчуци, трици и зеленчуци не са подходящи. Препоръчителни са бял хляб, бял ориз, те намаляват честотата на изхождания. Разрешават се варени картофи, запечени плодове, постно месо и риба.

Метеоризъм при синдром на раздразненото дебело черво

Подуване, образуване на газове, болки в корема, различни нарушения при изхождане. Симптомите възникват, тъй като храната, богата на фибри дразни стомаха. Бактериите започват да се размножават и се отделят газове.

При синдром на раздразненото дебело черво е повишена чувствителността към разтежение. В такива случаи е препоръчително да се ограничат зелеви и бобови, сухарите, а хлябът е по-добре да се суши на фурна или на тостер.

Също е желателно ограничаване на мазнините, които забавят храносмилането, затова ферментацията на фибрите продължава още по-дълго.

Рязко преминаване към здравословен начин на живот

Ако до вчера сте се хранили предимно с бургери и кола, а днес сте започнали на чисто и приготвяте салати от рукола с целина, не ви чака нищо добро.

Рязкото увеличаване на фибрите води до газове, диария, проблеми с изхождането и множество други проблеми. Чревните микроби не са свикнали с такава храна и се бунтуват.