Какво представлява Хепатит C?

Възпаление на черния дроб, причинено от заразяване с вируса на хепатит С (HCV), се нарича хепатит С. Ако инфекцията не може да се излекува става хронична и може да доведе до хронично чернодробно заболяване, което може да бъде много сериозно дори и фатално.

Приблизително 75 % до 85 %, заразени с вируса на хепатит С, развиват хроничен хепатит С. Много от тях живеят нормално, но при някои черният дроб значително се уврежда.

Ако заболяването прогресира до чернодробна недостатъчност, единственото лечение е трансплантация на черен дроб.

Какви са симптомите при Хепатит C?

При около 80 % от заразените с вируса на хепатит С, острият стадий на заболяването протича асимптоматично. В останалите случаи симптомите са напълно идентични с тези на хепатит А и Б. Като симптомите се развиват между 4 до 12 седмици след излагането на вируса на хепатит С, като при някои хора симптомите са подобни на тези при грип.

Хроничен стадий: При около 2/3 от хората имунната система не може да се справи с вируса на хепатит С и той се превръща в хронично заболяване. Най-често хората с хроничен хепатит С не развиват никакви симптоми или могат да чувстват постоянна лека умора. Въпреки това и при хората, които нямат симптоми, може да започне бавно и прогресивно увреждане на черния дроб.

Хроничния хепатит може да доведе и до цироза – състояние, при което здравите чернодробни клетки биват заменени от нефункционална съединителна тъкан в резултат на постоянното действие на имунната система върху чернодробните клетки, в което се е настанил вируса на хепатит С. Цироза се развива в около 20-30 % от случаите на хроничен хепатит С.

Какви са причините за хепатит С?

  • Вирусът на хепатит С не е свързан с другите вируси, които причиняват хепатит.
  • Вирусът е малък по размер – около 60 нанометра и може да се види само с помощта на силни електронни микроскопи.
  • Вирусът се възпроизвежда главно в клетките на черния дроб.

Лечение на хепатит С

Ако се появят симптоми, можете да облекчите състоянието си като:

  • Запазите спокойствие и си почивате по-дълго време
  • Трябва да пиете много вода, за да не се обезводните
  • Никакъв алкохол, включително бира и вино
  • Избягвайте да пиете силни лекарства, които натоварват черния дроб.
  • Въздържайте се от физическо натоварване, докато симптомите не поотминат.

Обикновено болните от хепатит С се лекуват с комбинация от медикаменти, които се инжектират като пегилиранинтепферон алфа и с лекарства за орално приложение като рибавирин.

Смята се, че билката бял трън може да възпрепятства увреждането на черния дроб при хроничен хепатит С, тя се продава и под формата на хранителната добавка – силимарин, но все още няма достатъчно доказателства, че  може  да повлияе на състоянието на болния от хепатит С.

Също така като средство за алтернативно лечение на хепатит С често се цитират цинка и колоидното сребро, но специалистите предупреждават, че при прекаляване те могат да бъдат силно токсични.

Как да се предпазим от хепатит С?

Все още няма ваксина, които да предпазва от предаването на вируса на хепатит С. Най-добрите начини за предотвратяване на предаването на вируса е да се предотврати контакт с инфектирана кръв и да не се инжектират наркотици с общи игли и да се избягва високо рисково сексуално поведение като например честа смяна на партньорите и анален секс.