Какво представлява Хепатит C?

Възпаление на черния дроб, причинено от заразяване с вируса на хепатит С (HCV), се нарича хепатит С.

Ако инфекцията не може да се излекува става хронична и може да доведе до хронично чернодробно заболяване, което може да бъде много сериозно дори и фатално.

Приблизително 75 % до 85 %, заразени с вируса на хепатит С, развиват хроничен хепатит С. Много от тях живеят нормално, но при някои черният дроб значително се уврежда.

Ако заболяването прогресира до чернодробна недостатъчност, единственото лечение е трансплантация на черен дроб.

Какви са симптомите при Хепатит C?

При около 80 % от заразените с вируса на хепатит С, острият стадий на заболяването протича асимптоматично. В останалите случаи симптомите са напълно идентични с тези на хепатит А и Б.

Като симптомите се развиват между 4 до 12 седмици след излагането на вируса на хепатит С, като при някои хора симптомите са подобни на тези при грип.

Хроничен стадий: При около 2/3 от хората имунната система не може да се справи с вируса на хепатит С и той се превръща в хронично заболяване.

Най-често хората с хроничен хепатит С не развиват никакви симптоми или могат да чувстват постоянна лека умора.

Въпреки това и при хората, които нямат симптоми, може да започне бавно и прогресивно увреждане на черния дроб.

Хроничния хепатит може да доведе и до цироза – състояние, при което здравите чернодробни клетки биват заменени от нефункционална съединителна тъкан в резултат на постоянното действие на имунната система върху чернодробните клетки, в което се е настанил вируса на хепатит С. Цироза се развива в около 20-30 % от случаите на хроничен хепатит С.

Какви са причините за хепатит С?

Главните причини за разпространение на хепатит C са контакт с инфектирана кръв и сполука със заразен партньор. Ето някои от основните пътища на предаване на вируса:

  1. Кръвна трансфузия и медицински процедури: Преди откриването на вируса през 1989 г., хепатит C се предаваше често чрез кръвни трансфузии и инфекции, свързани с медицински процедури. На щастие, въведените превантивни мерки, като тестване на донорската кръв, са значително намалили риска от трансмисия по този начин.

  2. Споделяне на инжекционни игли и инструменти: Най-често, хепатит C се предава чрез споделяне на инжекционни игли и инструменти при употреба на наркотици. Злоупотребата на интравенозни наркотици е значителен фактор за разпространение на инфекцията.

  3. Майчинската трансмисия: Възможно е майките да предадат вируса на своите деца по време на раждането, но рисковете са намалени с антенатално тестване и правилно управление на бременността.

  4. Нестерилни медицински инструменти и процедури: В редки случаи, инфекцията може да се предаде чрез нестерилни инструменти и процедури в здравни заведения.

  5. Татуировки и пиърсинг: При използването на нестерилни инструменти при татуировки или пиърсинг може да се предаде вирусът на хепатит C.

Хепатит C също може да се предаде много рядко чрез сексуален контакт или чрез споделяне на лични предмети като четки за зъби или бръсначки, но тези рискове са изключително малки.

Особено опасност представляват хроничните инфекции с хепатит C.

При мнозина пациенти вирусът може да остане скрит и активен в черния дроб за продължителен период от време, като не причинява симптоми или предизвиква лека форма на заболяването.

Това често води до забавяне на диагнозата и започването на подходящо лечение, което може да доведе до сериозни увреждания на черния дроб, цироза или дори рак на черния дроб.

Лечение на хепатит С

Ако се появят симптоми, можете да облекчите състоянието си като:

  • Запазите спокойствие и си почивате по-дълго време
  • Трябва да пиете много вода, за да не се обезводните
  • Никакъв алкохол, включително бира и вино
  • Избягвайте да пиете силни лекарства, които натоварват черния дроб.
  • Въздържайте се от физическо натоварване, докато симптомите не поотминат.

Обикновено болните от хепатит С се лекуват с комбинация от медикаменти, които се инжектират като пегилиранинтепферон алфа и с лекарства за орално приложение като рибавирин.

Смята се, че билката бял трън може да възпрепятства увреждането на черния дроб при хроничен хепатит С, тя се продава и под формата на хранителната добавка – силимарин, но все още няма достатъчно доказателства, че може да повлияе на състоянието на болния от хепатит С.

Също така като средство за алтернативно лечение на хепатит С често се цитират цинка и колоидното сребро, но специалистите предупреждават, че при прекаляване те могат да бъдат силно токсични.

Как да се предпазим от хепатит С?

Все още няма ваксина, които да предпазва от предаването на вируса на хепатит С.

Най-добрите начини за предотвратяване на предаването на вируса е да се предотврати контакт с инфектирана кръв и да не се инжектират наркотици с общи игли и да се избягва високо рисково сексуално поведение като например честа смяна на партньорите и анален секс.

В заключение, хепатит C е сериозно заболяване, което засяга милиони хора по света.

Той е причинен от уникален вирус, който се разпространява основно чрез контакт с инфектирана кръв.

Превенцията и навременното лечение са от съществено значение за намаляване на разпространението и последствията на този вирус.