На 22 юни 1915 г. е роден бъдещият канадски хирург Александър Шулман – човек, който първи от лекарите налага идеята за охлаждане по спешност на обгорената кожа със студена вода. Този метод коренно променя подхожда към неотложна терапия при изгаряния.

Днес за този най-добър и най-ефективен метод за намаляване на мащабите на уврежданията на тъканите знаят, дори и децата.

Но доктор Шулман е известен в медицинските кръгове не само с това, че инстинктивно е потопил изгорената с кипящо масло длан с ледена вода и направил правилните изводи от това.

Дълго време оглавява Института по херниите на Лихтенщайн в САЩ. Ангажирал се с разработването на минимално инвазивни методи за лечение на хернии на коремната стена, позволяващи максимално бързо връщане към нормалния живот.

Как днес се лекуват хернии на корема

Коремна херния – слабинна, бедрена, пъпна и други

Известно е, че цял комплект от вътрешните ни органи е разположен в коремната кухина – пространството под диафрагмата е покрито със серозна обвивка, която отделя коремната кухина от задкоремното пространство.

Коремната кухина ограничава от външния свят диафрагмата – отгоре, мускулните стени на корема, диафрагмата на таза.

Ако съдържимото на коремната кухина започне да се „измъква” от предназначеното за него от природата пространство и се образува коремна херния.

Хернията се промъква между мускулите, през отворите, предназначени за преминаване на големи кръвоносни съдове, и др.

Съществуват множество разновидности на хернии на коремната кухина:

Слабинна – най-разпространеният вариант, среща се при 75% от случаите на всички хернии на коремната кухина. Мъжете се сблъскват с този проблем 25 пъти по-често.

При слабинна херния част от коремната кухина навлиза в слабинния канал. Съществуват 2 типа такива хернии, които изглеждат почти еднакво – като изпъкналост в слабинната област.

В единия от случаите хернията се спуска от коремната кухина в скротума, следвайки пътя, по който тестисите се движат по време на развитие на плода. И това е непряка слабинна херния, която може да бъде вродена.

В другия случай част от коремната кухина навлиза през отслабената стена на коремната кухина. Това е пряката слабинна херния, и може да бъде само придобита, често се среща в напреднала възраст.

Слабинните хернии са по-често срещани в напреднала възраст. Резултат са от изменения при изменения на хормоналните нива. Тестостеронът с възрастта все повече се понижава, а естрогенът повече.

Мускулните тъкани започват да атрофират, а съединителните да отслабват, в резултат се развива слабинна херния.

Може ли да се избегне херния на корема

Сред хирурзите няма еднозначно мнение по повод това, дали е необходима задължителна операция на коремната кухина без изключения.

Повечето лекари се придържат към мнението, че всяка херния рано или късно прогресира, стиа се до прищипване, което е опасно за живота.

Гръцки учени от Университета на Йонина представиха резултатите от изследване, проведено в периода 2003 до 2006 г., в които участвали повече от 100 пациенти с непрещипани хернии на предната коремна стена.

Във всички случаи след откриване на хернии лекарите опитвали да ги върнат обратно в коремната кухина, мускулно се инжектирали обезболяващи и релаксанти – за отпускане на мускулите.

Лекарят няколко минути внимателно коригирал хернията на пациента, опитвайки се да не му създава дискомфорт.

След това пациентът оставал в клиниката още няколко дни за контрол на възможни усложнения. След изписване наблюдението продължило и във всеки момент можело да ги изпратят за операция.

В резултат в 60% от случаите на хернии, те били коригирани по неинвазивен метод, ръчно – средната възраст на участниците в тестването на новия метод е малко над 70 години.

Можем ли сами да се избавим от херния на корема

Опитът за коригиране на хернията собственоръчно – това е, което не трябва да се прави в никакъв случай. Единичните случаи на успешно самолечение – това е голям късмет.

Обикновено опитите за самостоятелно прибиране на хернията се последват от прищипването ѝ, загиване на тъкани и развитие на опасно за живота състояние.