При болки в гърдите, които се разпространяват към едната ръка или свързани с натоварване, неразположение или задъхване, за възможни причини се смята исхемична болест на сърцето.

За потвърждаване на диагнозата са необходими изследвания, сред които редица диагностични процедури, оценяващи структурата и функционалната активност на сърцето.

При откриване на патологията е необходимо пълноценно лечение, което се състои не само от прием на лекарства, но и от съществена промяна на начина на живот, навици, физически натоварвания и хранене.

Какво трябва да е лечението на исхемична болест на сърцето

Диагностика на исхемична болест на сърцето

При подозрения за исхемична болест на сърцето – ИБС, се назначават редица изследвания, инструментални тестове за потвърждаване на подозренията. Диагностиката се състои от:

  • Рентгенография на гръдния кош – обзорната рентгенограма позволява на лекаря да види сърцето. Това изследване оценява неговата електрическа активност, честотата на сърдечните съкращения и състоянието на миокарда, неговата функционална активност.
  • ЕКГ – това е задължителна процедура за всички, които са със сърдечни заболявания. Изследването прави оценка на електрическата активност на сърцето, честотата на сърдечните съкращения и състоянието на миокарда, неговата функционална активност.
  • ЕхоКГ – това е ултразвуково сканиране на сърцето, на големите съдове и на клапаните. В хода на изследването се използват ултразвукови вълни, за да се създаде изображение на сърцето, което може да покаже областта на увреждането или нарушението на кръвообращението.

Как се лекува исхемична болест на сърцето

ИБС е хронично заболяване, което трябва да се контролира от кардиолог. През последните години смъртността от ИБС малко се понижи в повечето развити държави, основно за успехите в лечението.

До голяма степен лечението на исхемична болест на сърцето зависи и от усилията на самия пациент. Профилактичните методи са най-важно средство за борба с болестта и включват промяна на начина на живот, на навиците – спиране на цигарите, справяне с наднорменото тегло и редовна физическа активност.

При високи нива на холестерол и на кръвното също са необходими лекарства, за да се контролират показателите.

Оперативно лечение, прием на лекарства

Ако симптомите на исхемична болест на сърцето възникват често, влошава се здравословното състояние, то може да е необходимо хирургично лечение, което се използва за профилактика на инфаркти и пристъпи на стенокардия.

По време на ангиопластика лекарят въвежда тънка тръба с разположен в нейния край балон чрез кръвоносния съд в ръката или в слабините. Тръбата се разполага в проблемния участък на артерията. Това позволява кръвта да протича през съда в голям обем.

С тази процедура може да се отстрани болка в гърдите и намалява риска от исхемия на миокарда. След операцията са необходими лекарства, които понижават нивата на холестерола, в противен случай са възможни рецидиви с повторно образуване на плаки.

Необходими са и препарати за контрол на артериалното налягане, наложителни са промени в начина на живот и на навиците на пациента. Важно е да се разбира, че само с лекарства и операция рискът не може да отстрани напълно. Пациентът трябва да се грижи постоянно за своето здраве.

Усложнения на исхемична болест на сърцето

Ако е поставена диагноза, е важно лекарско наблюдение, прием на лекарства и промяна на начина на живот, на навиците. Без лечение исхемичната болест на сърцето може да доведе до потенциално смъртоносни усложнения, сред които:

  • Инфаркт – обикновено възниква, когато кръвообращението внезапно блокира. Запушването най-често от вследствие на разрастване на атеросклеротичната плака и образуване на тромбози на нейната повърхност на тромбози. Освен това кръвоносните съдове е възможно да запушат тромбите, преносими от другите съдове.
  • Сърдечна недостатъчност – когато сърдечният мускул изпитва недостиг на кислород, от който се нуждае, това може да доведе до неговото отслабване. Същественото отслабване на съкратимостта на миокарда може да доведе до сърдечна недостатъчност. Това е много сериозно състояние, при което сърцето не изпомпва необходимия обем кръв в кръвоносните съдове.
  • Аритмия – ако нормалният ритъм се нарушава, това предизвиква аритмия. Често това е признак на неизправност на електрическата система на сърцето.

Промяна на начина на живот и на навиците

Необходим е постоянен контрол на кръвното, понижаването му до нормални стойности.

Наложително е поддържане на нормални стойности на холестерола, при необходимост – лекарства за неговото сваляне.