Хидроколонтерапията е една от най-модерните методики за очистване на дебелото черво – крайният участък храносмилателната система.

Терапевтичният курс може да бъде проведен във всеки оздравителен център, където ви обещават отслабване, по-чиста и по-гладка кожа и благоприятно въздействие върху целия организъм. Колко безопасна е тази процедура? Нека да опитаме да внесем разяснение по този въпрос.

История на хидроколонтерапията

Още в Древен Египет извършвали процедура по промиване на дебелото черво за оздравяване на организма на човека. След това провеждането на тази процедура с лечебна цел било препоръчвано от Хипократ.

В началото на 20-ти век тази терапия престанала да бъде популярна във връзка с увеличаване на производството на лекарства. Но към края на същото столетие станало ясно, че таблетките не осигуряват възстановяване на здравето и клиниките започнали да прилагат за лечение методи, които ни се предлагат от природата.

Така, забравената процедура по очистване на червата отново станала популярна и получила модерното название – хидроколонтерапия. Днес това е най-разпространената терапевтична процедура в Европа.

При по-голямата част от населението на развитието на развитите държави да нарушени процесите на естествено очистване на червата. Това се случва, поради ниската физическа активност, стреса, употребата на консервирани и рафинирани храни, които поначало са бедни на растителни влакна.

Фекалните маси дълго се задържат в дебелото черво, отделят токсини, които се абсорбират и през кръвоносната система се разпространяват из целия организъм и го отравят. Нарушава се баланса между основните функции на червата – абсорбция и секреция.

Дори и при пълноценно хранене, прием на витамини и минерали организмът не получава всички полезни вещества, а това означава, че се нарушава функцията на вътрешните органи. Поради това ние търсим методи, с помощта на които да очистим тялото си.

С помощта на хидроколонтерапията дори се лекуват някои заболявания.

Но за разлика от обикновените клизми, при които се промива само участък от правото черво, с помощта на съвременно оборудване се прочиства цялото дебело черво – от 120 до 227 см.

Поддръжниците на тази модерна процедура твърдят, че хидроколонтерапията спомага за бързото отстраняване от неговите стени на отмрелите клетки на епитела, слуз, токсини, патогенни бактерии, паразити.

Само с няколко процедури от организма се отстраняват фекалните маси, очистват се чревните власинки и стомашно-чревният тракт е в състояние нормално да усвоява храната.

Мнението на здравните експерти и лекарите за хидроколонтерапията е отрицателно.

Тази процедура е противоестествена и не е безопасна за здравето. Нашият организъм не е механизъм, който може да се почисти и да се пусне отново.

Трудно е да си представите какъв стрес той изпитва, подлагайки го на „очистване“ с 60 литра вода.

Следва да се има предвид, че при тази процедура се отмива не само патогенната, но и необходимата за поддържане на здравето млечнокисела флора, която при всеки човек се адаптира индивидуално. Поради такова шокова намеса човек е възможно да развие дисбактериоза и впоследствие да развие проблеми с храносмилането.

Не разчитайте и на ефекта на отслабването. След първото хранене килограмите отново се завръщат, тъй като във вашия организъм нищо не е променено кардинално.

За нормализиране на теглото е необходимо регулирането на интензивността на обмяната на веществата в организма, тоест да бъде постигнат такъв баланс, при който количеството на изядената храна съответства на енергийния разход на тялото.