Решили сте да отслабнете?

Какво да направите, ако околните ви пречат? Семейство, приятели, колеги… Как да направите, така че тези хора да не ви пречат да постигнете това, което сте замислили?

Взетото решение да отслабнете да приведете своето тяло и фигура в добра форма, да се избавите от излишните килограми винаги е достойно за похвала. Но едно е да вземете такова решение, а съвсем друго е да изпълните обещанието, което сте си дали.

Именно тогава за повечето хора започва трудното. Добре, ако пък цялото ваше обкръжение – близки и приятели, се отнесе сериозно към вашето решение, а ако направи точно обратното.

По времето, когато сте взели решение да се вземете в ръце и да започнете борба с омразните килограми, около вас се водят разговори за нецелесъобразността на вашето решение.

Лесно да се откажете от диетата, която скоро сте започнали, ако около вас всички дъвчат нещо, пият чай и хапват пастички и хрупкат чипс. Вашата диета ще започне да ги дразни, а и те вас. Първоначално ще ви е много трудно да се борите с чувството си глад, особено ако около вас има само изкушения.

За да не бъдете подлагани нападки и подканяния от страни, се опитайте да не съобщавате на своето решение да отслабнете на никого. Нека стройната ви фигура и новата ѝ рокля – с 2 размера по-малка, облечена на следващото събитие на фирмата, да бъде за всички като „гръм от ясно небе“.

Семейството ви пречи да отслабнете? Какво да правите?

Не е лесно да спазвате диета, когато ви се налага да приготвяте храна за семейството, но можете да направите така, че храните, които са включени в новия хранителен режим, да се харесат на вашите близки.

Така след време може и да не ви се налага да приготвяте 2 вида храни – за членовете на семейството ви и за вас.

Невинаги близките ще ви подкрепят при спазването на избраната от вас диета. Как да им обясните деликатно, така че да не обидите никого? Необходимо да приведете сериозни аргументи, за да могат близките ви хора да разберат причините за взетото от вас решение.

Разбираемо е за тях да изглеждате добре и с теглото, с което сте в момента, обичат ви такава. Но все пак здравомислещите хора са длъжни да разберат, че наднорменото тегло – това е прекият път към сърдечно-съдовите заболявания, захарния диабет и към други заболявания.

Възможно е вашите близки, вземайки пример от вас и те да се замислят за своето здраве.

Семейството ви във всеки случай ще ви подкрепи, но какво да правите с любопитните си колеги и какво да предприемете, за да не могат странични хора да влияят на вашето решение и да не ви пречат да отслабнете.

За да не ви се налага да се храните с вашите колеги на обяд и да не се изкушите, си измислете причина и да се отделите от тях по време на почивката. Можете да кажете на любопитните си колеги, че е наложително да купите нещо спешно или да отидете до аптеката.

Добър отговор на любопитните въпроси за вашия нов хранителен режим, би бил разказът, че това е принудителна мярка, свързана с медицинските показания и с препоръките на лекуващия ви лекар.