Вие и черният шоколад имате отколешна любовна връзка. Вие сте изкушаван всяка вечер, ден след ден. Искате да останете моногамни с тъмния си партньор, но кокосовият сладолед се обажда. Така правят и вегетарианските шоколадови бисквити и пълнозърнестият хляб със зехтин. Подсъзнателно, знаете, че не трябва да ядете подобни храни, но веднъж опитате ли, край. Вече сте пристрастен и няма измъкване.

Допаминът нахлува в мозъка и вие просто продължавате да ядете тези храни, докато не остане нищо. Умереността в подобни моменти просто не съществува като дума не само в речника ви, но дори и в целия ви свят, въпреки че би ви се искало да я имаше. А вие наистина искате да я има. Това, което наистина желаете силно е да можете да контролирате нещата и количествата, които влизат в устата ви. Ала защо се чувствате така, сякаш невидима силна ръка ви води неизбежно към изкушенията? Защо продължавате да чувствате, че просто имате нужда от още една хапка? Ето и някои обяснения на тези явления.

Всичко е химия, така че, спокойно, отдъхнете си – волята ви е ок.

Отговорът се намира в химията на мозъка ви: невротрансмитери и околна среда. Не се касае до сила на волята, така че спрете да се самоизмъчвате и самобичувате. Вместо това, бъдете нащрек за това, че тук са намесени биохимични сили. Добрите новини са, че имате възможността да ги преодолеете. Не сте зависим от допамина, подобно на друсащ се наркоман, нито пък сте като кучетата на Павлов, които започват да слюноотделят щом чуят звънец. Вие сте разумно човешко същество със способността да спрете, да наблюдавате и да променяте поведението си във всеки един даден момент. Когато сте напълно наясно срещу какво се изправяте е първата част от задачата на това да пречупите пристрастяването.

Сигналът Чувствам се добре

Когато консумирате нещо сладко, това автоматично изпраща сигнал към мозъка да започне да освобождава допамин, невротрансмитера на щастието. Така допаминът ви кара да се чувствате добре. Той ви дава усещането за отпуснатост и щастие. Това е същият невротрансмитер, който се отделя от мозъка по време на секс и флиртуване. Кой не би искал малка дозичка допамин? Но за съжаление, колкото повече провокирате производството на допамин с храна, секс или лекарства, то толкова повече тялото ви ще отказва да го възприема. Резултатът какъв ще е: просто ще ви трябва още по-голямо количество, за да постигнете същия ефект. Още повече шоколад, още повече сладолед и още повече хляб. Ако си мислите, че черният шоколад и хлябът не съдържат захар, то просто сте заблудени. Една четвърт от блокче 70% черен шоколад е захар, а хлябът се разгражда в тялото на различни видове захари.