Предменструалният синдром е комбинация от физическите и емоционални симптоми, които са свързани с менструалния цикъл на жената. Тези симптоми се различават при различните жени и могат да включват промени в настроението, тежест в гърдите, прекомерен глад, раздразнение, депресия и други. 9 от 10 жени страдат от този синдром, но се среща по-често при жени между 20 и 30-годишна възраст. Различните признаци и симптоми могат да бъдат разделени на емоционални и физически, като те могат да се усещат по-силно в някои месеци, или да не се забелязват в други. Ето и някои от тях.

Емоционални и поведенчески симптоми

Повишаване на чувството за тревожност

Жените се чувстват напрегнати през цялото време и губят интерес във всяка област. Преобладават негативните мисли и чувства, което води до повишаване на тревожността.

Депресия

Всеки се чувства тъжен на моменти, но в този случай жените са депресирани през цялото време. Никакъв хумор не може да промени настроението и да накара жената да се усмихне.

Сълзи

Някои жени плачат много една или две седмици преди цикъл без явна причина и независимо от обстоятелствата, в които се намират.

Промени в настроението

Настроението варира – жената става раздразнителна и се разгневява за незначителни неща или губи самообладание без причина. Предменструалният синдром води до неконтролируеми промени в настроението при жените.

Промяна в апетита и голям глад за храна

Някои жени усещат прекомерен глад за различни храни, докато при други се наблюдават промени в апетита, като загубата му или прекалено бавното и бързото ядене.

Безсъние

Заспиването е затруднено или продължителността на съня намалява толкова много, че не успявате да заспите цяла нощ. Това пречи и на работата, тъй като след безсънна нощ работещите жени са принудени да вземат почивен ден.

Загуба на концентрация

Нивото на концентрация намалява драстично. Силата на паметта също отслабва и може да се случи да забравите дори неща, които знаете наизуст. Тялото страда от недостиг на жизнено важни минерали и витамини, които отслабват организма и не сте способен да се концентрирате.

 Физически признаци и симптоми

Болки в мускулите и ставите

Хормоналните промени влияят на нервотрансмитерите, като ендорфините, които увеличават чувството на вълнение и понижават усещането за болка. При предменструалния синдром нивата на ендорфините падат и може да чувствате болки в мускулите и ставите, а също и затруднение при движение.

Главоболие

Главоболието може да се усеща често. Това се случва, защото хормонът естроген намалява в тялото и липсата на важни хормони води до болки в главата.

Умора

Тялото става неспокойно и мързеливо. Когато жената наближи периода на менструацията, липсата на прогестерон и увеличаването на естрогена водят до хормонални промени. Те от своя страна, както и недостига на важни минерали и витамини са причина за умора и отпадналост.

Повишаване на теглото

До известна степен покачването на теглото при предменструалния период е нормално. Основната причина за напълняването в този период е, че задържането на вода в тялото се увеличава.

Тежест в гърдите

Усещането за тежест в гърдите се дължи на подуването им. Подобно подуване може да се забележи и в глезените, ръцете и краката, но болката се усеща най-вече в гърдите.

Това са само някои от признаците и симптомите на предменструалния синдром. Не трябва да им позволявате да пречат на нормалното ви ежедневие, а да ги приемете като част от него. Някои промени в начина ви на живот и лекове ще ви помогнат да намалите и контролирате тяхното въздействие върху вас.