Описание

Хипертермия представлява общо наименование на заболявания свързани с топлинното излагане на човешкото тяло. Извършването на дейности на открито понякога е наложително и затова е трудно да се избегне излизането навън при много горещо време.

Въпреки това е важно хората в по-напреднала възраст да спазват определени елементарни правила, за да се предпазят от пагубното действие на горещото време.

Какви са причините?

Независимо от екстремните метеорологични условия, здравото човешко тяло поддържа постоянна температура от 37 градуса по Целзий.

При топло или горещо време или при физическо натоварване, тялото започва да отделя пот. Тъй като тази пот се изпарява от кожата, организмът се охлажда.

Ако човек бъде подложен на продължително интензивно нагряване, тялото му може да загуба способността си да реагира ефективно на топлината. Когато това се случи, човек може да изпадне в състояние на хипертермия.

Здравни фактори, увеличаващи риска са:

• Слабо кръвообращение;
Неефективни потни жлези и изменения в кожата, причинени от нормалния процес на стареене.
• Сърдечни, белодробни и бъбречни заболявания, както и всяка болест, причиняваща обща слабост или хипертония, както и други заболявания и състояния, налагащи промени в начина на хранене. Например диетите, при които храните са с много малко количество или изобщо не съдържат сол, увеличават риска от невъзможност за поотделяне, което се предизвиква от множество лекарства като сънотворни, успокоителни и от някои, използвани при хипертония и сърдечно-съдови заболявания.

Други рискови фактори са наднормено или поднормено тегло, както и редовната употреба на алкохол.

Фактори, свързани с начина на живот, увеличаващи риска:

• Прекалено горещи жилищни помещения;
Липса на достъпен транспорт при горещо време, което не дава възможност на хората да „избягат “ от жегата като отидат в мола или в библиотеката.
Навличане – тъй като не усещат горещината, хората в напреднала възраст имат навика да ходят навлечени в най-голямата жега;
• Ходене на претъпкани или пълни с много хора места, затова осъществяването на пътуванията, трябва да се планира за непиковите часове.
Неразбирането на метеорологичните условия и незнанието как да се действа при горещо време – затова е препоръчително възрастни хора да си останат вкъщи при много горещо време.

Какви са симптомите?

Двете най-често срещани форми на състоянието са топлинно изтощение и топлинен удар. Като топлиният удар е особено опасен и изисква незабавна медицинска помощ.

Топлинен стрес се наблюдава тогава, когато настъпва някакво негативно изменение на тялото в резултат на горещото време.

Топлинната умора е усещане за слабост, предизвикано от високата външна температура. Симптомите се изразяват в изстиване и овлажняване на кожата и отслабен пулс. На засегнатия може да му прилошее.

Топлинен синкоп е внезапна замаяност, появила се като резултат от физическо натоварване в жегата. Кожата изглежда потна и бледа, но при допир е влажна и хладна. Пулсът е слаб, но сърдечната честота обикновено е ускорена. Телесната температура обикновено е нормална.

Топлинните крампи са болезнени мускулни спазми в корема, ръцете или краката, дължащи се прекомерно физическо натоварване при горещо време. Те се дължат на липсата на соли в организма.

Топлинното изтощение е предупреждение, че на тялото му е прекалено горещо. Прегрелият обикновено е жаден, замаян, слаб и некоординиран.

Лечение на хипертермия

Ако прегрелият проявява признаци на топлинен удар, трябва да се потърси спешна помощ веднага. Без лекарска помощ топлинният удар може да бъде смъртоносен.

Топлинното изтощение може да бъде третирано по няколко начина:

Отидете на някое по-хладно място, за предпочитане е там, където има климатик. А ако няма такава възможност, то отидете под сянката на някое дърво.
• Започнете да приемате течности, но в никакъв случай алкохол или кофеин – сладките сокове и водата са за предпочитане.
• Като се съвземете малко, се напръскайте или направо се изкъпете с хладка вода, най-добре е да използвате гъба.
• След това си легнете да си починете за 2-3 часа, като за предпочитане е на хладно място.