Инфекция на пръста е често срещан досаден здравословен проблем. Възпалението може да варира от много леко до потенциално опасно за здравето. В повечето случаи този вид инфекции са леки и са относително лесни за лечение. Но неспазването на назначеното лечение може да доведе до трайно увреждане или загуба на пръста.

Ранното разпознаване и правилното лечение на следните основни инфекции на пръстите, ще спомогне за предотвратяването на сериозни усложнения:

Паронихия – инфекция, засягаща тъканта по краищата на ноктите. Възпалението е повърхностно и е локализирано в меките тъкани и кожата около ноктите. Това е най-честата бактериална инфекция, която засяга ръката.
Инфекциозен флексорен теносиновит – тази инфекция засяга сухожилните обвивки, чиято функция е свиването и отпускането на ръката и най-често са засегнати хора с потисната имунна система.
Дълбока инфекция – възпаление на един или няколко дълбоки структури на ръката или пръста, включително сухожилията, кръвоносните съдове и мускулите. Инфекцията може да обхване една или няколко от тези от структури.

Инфекция на пръста - Какви са симптомите

Всеки от основните видове инфекции има специфични признаци и симптоми, които правят идентифицирането им индивидуално, но понякога могат да предизвикат объркване, ако не бъдат правилно преценени.

При паронихия – зоната в близост до ноктите ще изглежда зачервена и подута. Събиране на гной може да се наблюдава по кожата и ноктите, като гнойта може да започне да изтича.

Лечение на инфекция на пръста

Самолечение у дома

Инфекциите на пръстите могат бързо да се влошат, затова възможностите за домашно лечение са ограничени. Ако имате много лека форма паронихия, можете да я лекувате у дома, ако нямате друго тежко заболяване, което да предизвика усложнения като диабет.

Всички други видове инфекции на пръстите изискват спешен преглед от лекар и започване на лечение. Но ако лечение бъде забавено, е възможно развитие на тежко увреждане или загуба на засегнатия пръст и затова при такъв случай не трябва да се колебаете и да потърсите възможно по-скоро медицинска помощ.

Една малка, безобидна паронихия чудесно се повлиява от бани с топла вода. Но ако не забележите подобрение след 1-2 дни, отидете на лекар веднага.

Терапията, която се прилага е с антибиотици и правилно третиране на формиралите се рани. А подходящият начин за третиране на раните е различен при всяка от видовете инфекции. То може да варира от обикновено инцизия и дренаж до хирургична процедура, при която се отстранява цялата заразена тъкан.

Някои инфекции могат да бъдат третирани в амбулаторни условия, но понякога се налага хоспитализация и венозно вливане на антибиотици. Тъй като организмите, които причиняват инфекциите на пръстите са сходни, могат да бъдат използвани едни и същи видове антибиотици.

• Паронихия – в повечето случаи се налага само полагане на грижи като при обикновена прободна рана. Но ако се е натрупал гной, той ще трябва да бъде дрениран. Това може да стане по няколко различни начина.

Обикновено се използва скалпел, чрез който се прави малък разрез над мястото, където се натрупал гной, което позволява неговото оттичане. Или скалпелът може да бъде вкаран от ръба на нокътя, което също ще предизвика изцеждането на гнойната течност.

Ако възпалението е по-голямо, може да се наложи отстраняването на част от нокътя. Но ако се наложи извършването на тази процедура, лекарят ще ви постави местна упойка в основата на пръста. След това на пациента се предписа перорален прием на антибиотик и се изпраща за домашно лечение.