Инфекция на пръста - често срещан здравословен проблем. Възпалението може да варира от много леко до потенциално опасно за здравето. В повечето случаи този вид инфекции са леки и се поддават на лечение.

Неспазването на лекарските предписания може да доведе до трайно увреждане или загуба на пръста.

Ранното разпознаване и правилното лечение на следните основни инфекции на пръстите, ще спомогне за предотвратяването на сериозни усложнения:

  • Паронихия – инфекция, засягаща тъканта по краищата на ноктите. Възпалението е повърхностно и е локализирано в меките тъкани и кожата около ноктите. Това е най-честата бактериална инфекция, която засяга пръстите на ръцете и краката. Това е форма на панариций, при което възпалително заболяване се засягат меките тъкани на целия пръст. 
  • Инфекциозен флексорен теносиновит – тази инфекция засяга сухожилните обвивки, чиято функция е свиването и отпускането на ръката и най-често са засегнати хора с потисната имунна система.
  • Дълбока инфекция – възпаление на един или няколко дълбоки структури на ръката или пръста, включително сухожилията, кръвоносните съдове и мускулите. Инфекцията може да обхване една или няколко от тези от структури.

Инфекция на пръста - какви са разновидностите и как се лекуват

Специфика на симптомите при инфекция на пръста

Всяка от инфекциите, които засягат пръстите, са със специфични признаци и симптоми, затова следва да се установи от специалист за коя точно се касае в конкретния случай. 

При паронихия – зоната в близост до ноктите изглежда зачервена и подута. Събиране на гной е възможно по кожата и ноктите, като патологичната течност може да започне да изтича.

Лечение на инфекция на пръста

Самолечение у дома

Инфекциите на пръстите могат бързо да се влошат, затова възможностите за домашно лечение са ограничени.

При лека форма паронихия може да се лекува у дома на фона на добро здравословно състояние и липса на сериозно заболяване, което може да предизвика усложнения като диабет.

Всички други видове инфекции на пръстите изискват възможно най-скоро преглед при специалист и назначаване на подходящото лечение. 

Ако терапията не започне своевременно, е възможно развитие на тежко увреждане или загуба на засегнатия пръст. Ето защо при подозрение за инфекция на пръст е необходимо посещението при личния лекар да не се отлага ни най-малко. 

Една лека и безобидна паронихия чудесно се повлиява от бани с топла вода. Ако обаче няма подобрение след 1-2 дни, е добре консултацията с личния лекар да не се отлага. 

Терапията, която се прилага е с антибиотици и правилно третиране на формиралите се рани.

Подходящият начин за третиране на раните е различен при всяка от видовете инфекции.

Варира от стандартна инцизия и дренаж до хирургична интервенция, при която се отстранява цялата заразена тъкан.

Някои инфекции могат да бъдат третирани в амбулаторни условия, но понякога се налага хоспитализация и венозно вливане на антибиотици. Тъй като организмите, които причиняват инфекциите на пръстите са сходни, могат да бъдат използвани едни и същи видове антибиотици.

Паронихия 

В повечето случаи се налага само полагане на грижи, както при обикновена прободна рана. Ако се е натрупал гной, е необходимо дрениране. Това може да стане по няколко различни начина.

Обикновено се използва скалпел, чрез който се прави малък разрез над мястото, където се натрупал гной, което позволява неговото оттичане.

Скалпелът може да бъде вкаран от ръба на нокътя и така да се отстрани гнойната течност.

Ако възпалението е по-голямо, може да се наложи отстраняването на част от нокътя. При необходимост от извършването на тази процедура, се поставя местна упойка в основата на пръста. След това се изписва антибиотик и последващото лечение се провежда в домашни условия. 

Панариций при деца

Децата са изключително уязвими към различни инфекциозно-възпалителни заболявания на меките тъкани на пръстите на ръцете. Причината е в несъвършенство на имунната система и честите травми на кожата, които получават. Панариций може да възникне и при много малки деца.

Възможни са допълнителни симптоми като висока температура, треска, каквито отсъстват при възрастни, дори и с гнойни форми. Обяснението е в прекомерната реактивност на детския организъм.

 Принципите на лечение и на диагностика не се отличават от тези, които са при откриването на този вид инфекция на пръста при възрастните.

Стадий на панариций

Различават се 3 стадии на панариций, от които зависи тактиката на лечение. Първият стадий е на инфектирането, характеризира се с проникване на инфекция в меките тъкани на пръста. Възможно е да протича безсимптомно. Вторият стадий – инфилтрация, съпровожда се с болки, оток, зачервяване и възпаление на засегнатите тъкани. Трети стадий – формиране на абсцес, образува се гнойна кухина.

Консервативно лечение е възможно само в първи и втори стадий, преди образуване на абсцес. При формиране такова образувание лечението е само хирургично.

При този вид инфекция на пръста лечението зависи от стадия. Ако е в етап на инфилтрация е възможна консервативна терапия с антибиотици. При наличие на гной се налага оперативно лечение. Без правилно лечение може да се стигне до загуба на засегнатия пръст, вследствие на гангрена.

Лекарствени препарати за лечение на панариций

Антибактериалната терапия се основава на предписването на цефалоспорини от първо поколение или на пеницилини, които са активни против стафилококи. Продължителността на лечението е 7-10 дни. Антибиотиците се прилагат в инжекционна форма – мускулно или венозно.

Алтернативни препарати, които се прилагат при липса на ефект, са доксициклин, клиндамицин и бисептол.

Ако инфекцията на пръста възникне, вследствие на нараняване, може да е необходимо да се бие ваксина против тетанус. При ухапване от животни, особено ако са улични, се бие ваксина против бяс.

Хирургично лечение на панариций

Съществуват множество различни методи за хирургично лечение на панариций. Целта на оперативната интервенция е да се създаде оток за гной и за дрениране на гнойната кухина.

Операцията по лечение на панариций се провежда под местна или под пълна упойка. За по-добър оток на гной в раната се оставят латексни дренажи, самата рана не се зашива, заздравяването е постепенно, в продължение на няколко седмици.

В тежки случаи, при невъзможност да се запази пръста, се налага ампутация.

Усложнения на панариций

  • Некроза на пръста;
  • Костни, ставни и сухожилни форми на панариций;
  • Сепсис;
  • Възпаление на всички тъкани на пръста с висок риск от ампутация впоследствие;
  • Непълно оздравяване със загуба на функциите на пръста.

Как да се предпазим от панариций

Възпалението на тъканите на пръста е от тези заболявания, които е много по-лесно да се предотвратят, отколкото да се лекуват. Необходимо е да се спазват редица правила за профилактика на инфекциозно-възпалителни заболявания на меките тъкани на пръста.

Достатъчно е да се избягва продължително въздействие на вода, понижаваща защитните сили на организма, да се използват стерилни инструменти за маникюр и педикюр, да се слагат защитни ръкавици по време на работа.

При нараняване на кожата навреме да се обработват порязвания, рани, да се поставят инжекции с използване на бактерицидна лепенка за защита на травмирания участък.