Какво е хипертония?

Хипертония или високо кръвно налягане е широко разпространено медицинско състояние. Някои хора смятат, че хипертониците са постоянно напрегнати, нервни и хиперактивни, но хипертонията няма общо с чертите на характера. Истината е, че спокойните и ведри хора също могат да имат високо кръвно налягане.

Какво представлява кръвното налягане?

Органите на тялото ви се нуждаят от кислород, за да съществуват. Кислородът се доставя до всяка част на тялото чрез кръвта. Когато сърцето бие, то създава налягане, което изтласква кръвта по мрежа от тръбички, познати ни като артерии и вени или още като кръвоносни съдове и капиляри.

Кръвното налягане е резултат от две величини. Първата измерва натиска, който кръвта оказва върху кръвоносните съдове, когато сърцето изпомпва кръв към артериите. Втората измерва натиска върху кръвоносните съдове, когато сърцето е в състояние на покой и не изпомпва кръв. Тези две величини се измерват , когато се измерва кръвното налягане.

Симптоми на високо кръвно

Повечето хора с хипертония нямат никакви симптоми, така че може да установите дали имате високо кръвно само ако го измерите.

Ако имате много високо кръвно налягане или кръвното ви се покачва бързо може да имате главоболие, проблеми със зрението и припадъци и загуба на съзнание, но те са много редки.

Усложнения при хипертония

Когато продължително време не бъдат взети мерки за нормализиране на кръвното налягане, има риск от развитие на сериозни заболявания като:

  • Сърдечно-съдови заболявания като инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност или предсърдномъждене –неравномерен сърдечен ритъм;
  • Увреждане на бъбреците;
  • Увреждане на зрението.

Лечение на хипертония

Ако се наложи лечение е много вероятно то да бъде в дългосрочен план, тъй като хипертонията не се поддава лесно на лечение. Може да се наложи влизане в болница, ако кръвното ви стане прекалено високо, но лечението обикновено се извършва от личния лекар.

Съвети за самопомощ

Личният ви лекар ще ви посъветва да промените начина си на живот като например:

  • Спиране на тютюнопушенето;
  • Промяна на хранителните навици – ограничаване консумация на мазни храни, намаляване на приеманото количество сол и хапване на повече плодове и зеленчуци;
  • Намаляване на приема на алкохол;
  • Избягване на кафето и кофеиновите напитки като кока-кола;
  • Редовно правене на аеробни упражнения;
  • Сваляне на излишните килограми.

Намаляване на стреса в ежедневието, ако е възможно, също е полезно при хипертония. Така се предотвратяват краткотрайното рязко покачване на кръвното налягане. Бихте могли да си помогнете и с техники за релаксация или медитация.

Винаги, когато кръвното ви е високо, се опитайте да ядете  1-2 леко стрити  скилидки чесън. Стритите скилидки чесън генерират сероводород, който спомага за доброто протичане на кръвта и понижава натиска върху сърцето. Можете също така да пиете 5-6 капки чеснов сок смесени с 50 мл. вода два пъти дневно за по-добри резултати.

Лечение на хипертония с медикаменти

Ако кръвното ви налягане остава високо въпреки промените, които сте направили личният ви лекар може да ви предпише някой от следните медикаменти за лечение на хипертония:

АСЕ инхибитори например рамиприл или рецепторни антагонисти на ангиотензинII например кандесатран – те отпускат и разширяват стените на кръвоносните съдове като намаляват производството на хормони, които допринасят за свиването на кръвоносните съдове.