Какво е хипертония?

Хипертония или високо кръвно налягане е широко разпространено медицинско състояние. Някои хора смятат, че хипертониците са постоянно напрегнати, нервни и хиперактивни, но хипертонията няма общо с чертите на характера.

Истината е, че спокойните и ведри хора също могат да имат високо кръвно налягане.

Какво представлява кръвното налягане?

Органите на тялото ви се нуждаят от кислород, за да съществуват. Кислородът се доставя до всяка част на тялото чрез кръвта.

Когато сърцето бие, то създава налягане, което изтласква кръвта по мрежа от тръбички, познати ни като артерии и вени или още като кръвоносни съдове и капиляри.

Кръвното налягане е резултат от две величини. Първата измерва натиска, който кръвта оказва върху кръвоносните съдове, когато сърцето изпомпва кръв към артериите.

Втората измерва натиска върху кръвоносните съдове, когато сърцето е в състояние на покой и не изпомпва кръв. Тези две величини се измерват , когато се измерва кръвното налягане.

Симптоми на високо кръвно

Повечето хора с хипертония нямат никакви симптоми, така че може да установите дали имате високо кръвно само ако го измерите.

Кръвното налягане е сила, с която кръвта натиска стените на артериите при тяхното преминаване.

Нормалното кръвно налягане се счита за стойност около 120/80 мм рт. стълб, като по-високите стойности могат да бъдат показател за хипертония.

Ако вашите стойности редовно превишават тази граница, тогава е важно да потърсите медицински съвет и да предприемете мерки за контролиране на кръвното налягане.

Наличието на симптоми при хипертония може да се дължи на това, че високото кръвно налягане е прекалено, което може да доведе до сериозни проблеми.

В такива случаи симптомите могат да включват силни главоболия, замъглено зрение, изпитване на затъмнение или светкавици във визуалното поле, както и дори припадъци и загуба на съзнание.

Въпреки това, трябва да се отбележи, че такива усложнения са много редки и често се случват при хора с много високи стойности на кръвното налягане, които не са получили подходящо лечение.

За съжаление, хипертонията е често възприемана като "тих убиец", защото може да прогресира без забележими симптоми, но постепенно да навреди на органите ни, особено на сърцето, бъбреците, мозъка и очите.

Високото кръвно налягане увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, бъбречна недостатъчност и други сериозни здравословни проблеми.

Затова е изключително важно да се измерва редовно кръвното налягане и да се предприемат мерки за контролиране и намаляване на стойностите му, ако са повишени.

Това може да включва промяна в начина на живот, като упражнения, здравословна диета, отказ от тютюнопушене и управление на стреса, както и прием на лекарства, ако лекарят го препоръча.

Редовните медицински прегледи и консултации с лекар са от съществено значение за запазване на доброто здраве и предотвратяване на евентуални усложнения, свързани с високото кръвно налягане.

Усложнения при хипертония

Когато продължително време не бъдат взети мерки за нормализиране на кръвното налягане, има риск от развитие на сериозни заболявания като:

  • Сърдечно-съдови заболявания като инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност или предсърдномъждене –неравномерен сърдечен ритъм;
  • Увреждане на бъбреците;
  • Увреждане на зрението.

Лечение на хипертония

Ако се наложи лечение е много вероятно то да бъде в дългосрочен план, тъй като хипертонията не се поддава лесно на лечение.

Може да се наложи влизане в болница, ако кръвното ви стане прекалено високо, но лечението обикновено се извършва, и е препоръчително да се извършва, от личния лекар.

Съвети за самопомощ

Личният ви лекар ще ви посъветва да промените начина си на живот като например:

  • Спиране на тютюнопушенето;
  • Промяна на хранителните навици – ограничаване консумация на мазни храни, намаляване на приеманото количество сол и хапване на повече плодове и зеленчуци;
  • Намаляване на приема на алкохол;
  • Избягване на кафето и кофеиновите напитки като кока-кола;
  • Редовно правене на аеробни упражнения;
  • Сваляне на излишните килограми.

Намаляване на стреса в ежедневието, ако е възможно, също е полезно при хипертония. Така се предотвратяват краткотрайното рязко покачване на кръвното налягане. Бихте могли да си помогнете и с техники за релаксация или медитация.

Винаги, когато кръвното ви е високо, се опитайте да ядете 1-2 леко стрити скилидки чесън. Стритите скилидки чесън генерират сероводород, който спомага за доброто протичане на кръвта и понижава натиска върху сърцето.

Можете също така да пиете 5-6 капки чеснов сок смесени с 50 мл. вода два пъти дневно за по-добри резултати.

Лечение на хипертония с медикаменти

Ако кръвното ви налягане остава високо въпреки промените, които сте направили личният ви лекар може да ви предпише някой от следните медикаменти за лечение на хипертония:

АСЕ инхибитори например рамиприл или рецепторни антагонисти на ангиотензинII например кандесатран – те отпускат и разширяват стените на кръвоносните съдове като намаляват производството на хормони, които допринасят за свиването на кръвоносните съдове.