Какво представлява себорейният дерматит?

Себорейният дерматит е често срещано състояние на кожата, което в повечето случаи засяга кожата на главата. Той причинява люспести петна, зачервяване на кожата и упорит пърхот.

Себоренниятдерматит може също да засегне зоните на тялото, където има мастни жлези като лицето, зоната зад ушите и горната част на гърдите и гърба.

Себоренният дерматит не общото ви здравословно състояние, но може да ви причини редица неудобства.То не е заразно и не е признак на лоша хигиена.

Себорейният дерматит обикновено е хронично състояние. Може да наложи много пъти лечението да бъде повтаряно преди симптомите да изчезнат.

Но те могат да се появят отново и по-късно. Вие ще сте в състояние да контролирате обострянето на симптомите на себореен дерматит като използвате комбинация от домашни лекове за лечение на дерматит и лекарства.

Симптомите на себореен дерматит са:

Симптомите на себореен дерматит са често неприятни и могат да предизвикат дискомфорт при засегнатите хора.

Една от характерните прояви на себореен дерматит е появата на кожни люспи (пърхот) на кожата. Тези люспи могат да се образуват върху скалпа, косата, веждите, брадата и други засегнати зони.

Те са резултат от прекомерната активност на мастните жлези, което причинява увеличено образуване на себум.

Себумът е мазнината, която се произвежда естествено от тялото и е необходим за поддържане на здравата кожа, но при себореен дерматит той е прекомерен.

Друг характерен симптом е появата на мазни петна, които могат да бъдат покрити с бели или жълти люспи или корички.

Това е резултат от натрупването на себум върху кожата и може да се наблюдава особено на скалпа, в околоочния регион и в други мазнинни зони на тялото.

Тези мазни петна често се разпространяват и причиняват зачервяване на кожата.

Себорейната екзема може да засегне и околоочния регион, като причини зачервяване или образуване на корички по клепачите (блефарит).

Това може да доведе до неприятности, като чувство на сърбеж и парене на очите. Възпалението на клепачите може да бъде особено раздразнително и да влоши качеството на зрението.

Себореен дерматит може да засегне хора от всяка възраст, но обикновено се проявява у човеци на възраст между 30 и 60 години.

Факторите, които допринасят за появата и влошаването на симптомите, включват генетични предразположения, наличие на дисбаланс в хормоналните нива, стрес, ниска имунна функция и изложение на студ или влага.

Лечение на себореен дерматит

Медицински шампоани, кремове и лосиони са основните средства за лечение на себореендерматит.

Но ако те не помогнат трябва да се консултирате с лекуващия ви лекар, за да дали да ви препоръча лечение с някое от тези средства:

  • Кремове, шампоани, съдържащивещества, които ограничават възпалението. Обикновено се предписват такива, които съдържат леки кортикостероиди. Нанасят се върху скалпа или другите засегнати зони. Ефективни са и са много лесни за използване. Но ако се използва продължително време без прекъсване може да даде и някои странични ефекти като изтъняване на кожата например.
  • Шампоан против себореендерматит, съдържащкетоконазол и може да бъде ефективен, когато се използва с препарати за скалпа, съдържащи клобетазол – кортикостероид със силно локално действие, поне 2 пъти седмично.
  • Вашият лекар може да ви препоръча и лекарства против гъбички например медикаментът тербинафин(Ламизил). Те не се използват, тъй като могат да имат сериозни странични ефекти като алергични реакции и чернодробни проблеми.
  • Медикаменти, които въздействат на имунната система. Кремове и лосиони, съдържащи калциневриновиинхибитори като такролимус и пимекролимус, могат да бъдат и имат по-малко странични ефекти от кортикостероидите. Но обикновено не се прибягва до тях, защото са доста по-скъпи от леките кортикостероидни лекарства.
  • Антибактериални кремове и гелове. Можете да използвате метронидазол като  крем или като гел, веднъж или два пъти дневно, докато не видите подобрение.

Едно скорошно изследване установи, че билката алое вера, която традиционно се използване за лечение на изгаряния и порязвания, може да облекчи симптомите на себореендерматит.

Начинът на хранене неизменно се отразява и на състоянието на кожата, затова правилното хранене ще спомогне за подобряване на състоянието ни при себореендерматит. Трябва да избягвате млякото и млечните продукти.

А с храни като шоколад, царевица и фъстъци трябва да внимаване как се отразяват на кожата ни, тъй като често са причина за множество хранителни алергии.

Скорошно проучване установи, че причина за себореендерматит може да е недостатъчния прием на белтъчни и затова се препоръчват храни богати на белтъчини като пилешко месо, яйца,

Как да ограничите и напълно да премахнете симптомите на себореен дерматит?

Ограничаването и контролирането на симптомите на себорейния дерматит изисква комплексен и последователен подход.

Въпреки че няма универсална формула за напълно премахване на този проблем, съществуват няколко полезни практики, които могат да помогнат за подобряване на състоянието на кожата и намаляване на честотата на обостренията.

Първо и най-важно, стресът играе голяма роля в увеличаването на симптомите на себорейния дерматит. Затова е важно да се усвоят техники за управление на стреса, като медитация, йога, дишане и други релаксационни методи. 

Поддържането на подходящо ниво на хидратация е от съществено значение за кожата и може да помогне за ограничаване на симптомите на себорейния дерматит.

Пиенето на поне 8 стандартни водни чаши дневно, особено през горещите месеци, когато тялото се дехидратира по-бързо, е полезна практика.

Влагата помага за запазване на еластичността на кожата и предотвратяване на изсушаването й.

Изборът на подходящи продукти за грижа за кожата също е от съществено значение при себорейния дерматит.

Избягвайте твърде агресивни сапуни или гелове, които могат да предизвикат дразнене и допълнително изсушаване на кожата.

Прилагайте по-меки продукти за почистване и хидратация, които са специално формулирани за чувствителна и склонна към себореен дерматит кожа.