Какво представлява себорейният дерматит?

Себорейният дерматит е често срещано състояние на кожата, което в повечето случаи засяга кожата на главата. Той причинява люспести петна, зачервяване на кожата и упорит пърхот. Себоренниятдерматит може също да засегне зоните на тялото, където има мастни жлези като лицето, зоната зад ушите и горната част на гърдите и гърба.

Себоренният дерматит не общото ви здравословно състояние, но може да ви причини редица неудобства.То не е заразно и не е признак на лоша хигиена.

Себорейният дерматит обикновено е хронично състояние. Може да наложи много пъти лечението да бъде повтаряно преди симптомите да изчезнат. Но те могат да се появят отново и по-късно. Вие ще сте в състояние да контролирате обострянето на симптомите на себореен дерматит като използвате комбинация от домашни лекове за лечение на дерматит и лекарства.

Симптомите на себореен дерматит са:

 • Кожни люспи (пърхот) върху скалпа, косата, веждите, брадата;
 • Мазни петна покрити с бели или люспи или коричка върху скалпа, ушите, лицето, подмишниците или по други части на тялото;
 • Зачервяване на кожата;
 • Зачервяване или образуване на корички по клепачите (блефарит);
 • Евентуален сърбеж или парене.

Себореендерматит по лицето може да се получи от двете страни на носа, между веждите и в други зони наситени с мастни жлежи.

Лечение на себореен дерматит

Медицински шампоани, кремове и лосиони са основните средства за лечение на себореендерматит. Но ако те не помогнат трябва да се консултирате с лекуващия ви лекар, за да дали да ви препоръча лечение с някое от тези средства:

 • Кремове, шампоани, съдържащивещества, които ограничават възпалението. Обикновено се предписват такива, които съдържат леки кортикостероиди. Нанасят се върху скалпа или другите засегнати зони. Ефективни са и са много лесни за използване. Но ако се използва продължително време без прекъсване може да даде и някои странични ефекти като изтъняване на кожата например.
 • Шампоан против себореендерматит, съдържащкетоконазол и може да бъде ефективен, когато се използва с препарати за скалпа, съдържащи клобетазол – кортикостероид със силно локално действие, поне 2 пъти седмично.
 • Вашият лекар може да ви препоръча и лекарства против гъбички например медикаментът тербинафин(Ламизил). Те не се използват, тъй като могат да имат сериозни странични ефекти като алергични реакции и чернодробни проблеми.
 • Медикаменти, които въздействат на имунната система. Кремове и лосиони, съдържащи калциневриновиинхибитори като такролимус и пимекролимус, могат да бъдат и имат по-малко странични ефекти от кортикостероидите. Но обикновено не се прибягва до тях, защото са доста по-скъпи от леките кортикостероидни лекарства.
 • Антибактериални кремове и гелове. Можете да използвате метронидазол като  крем или като гел, веднъж или два пъти дневно, докато не видите подобрение.

Едно скорошно изследване установи, че билката алое вера, която традиционно се използване за лечение на изгаряния и порязвания, може да облекчи симптомите на себореендерматит.

Начинът на хранене неизменно се отразява и на състоянието на кожата, затова правилното хранене ще спомогне за подобряване на състоянието ни при себореендерматит. Трябва да избягвате млякото и млечните продукти. А с храни като шоколад, царевица и фъстъци трябва да внимаване как се отразяват на кожата ни, тъй като често са причина за множество хранителни алергии. Скорошно проучване установи, че причина за себореендерматит може да е недостатъчния прием на белтъчни и затова се препоръчват храни богати на белтъчини като пилешко месо, яйца,

Как да ограничите и напълно да премахнете симптомите на себореен дерматит?

 • Трябва да ограничите и да контролирате стреса
 • Пийте поне повече течности, поне 8 стандартни водни чаши дневно особено през горещите месеци от годината, когато тялото бързо се дехидратира.
 • Използвайте по-меки сапуни или гелове, които не предизвикват дразнене и не изсушават кожата.
 • Избягвайте резките температурни промени например лятото не настройвате климатика на 20 градуса, когато вън е 40.