Учени от Университета на Синсинати предлагат да се включи в програмата рехабилитацията на прекарали инсулт, ходенето на бягаща пътека назад.

Ходенето назад може да е истинското спасение след инсулт

Ходенето назад – това е популярно спортно упражнение, което тренира допълнителни групи мускули, които не се използват при традиционното ходене напред, повишава се степента на ориентация в пространството, развива се областта на мозъка, контролираща равновесието, и като цяло се усложнява тренировката.

В изследването участвали 30 пациенти, прекарали инсулт, преди повече от година и които трудно ходели. В продължение на 2 седмици те имали 6 30 минутни тренировки на бягащата пътека, където тренирали как да се движат назад.

19 от тях също преминали лечение с метода на прескожна стимулация с постоянен ток в областта на гръбнака, а 11 преминали през процедура, симулираща приложение на този метод, без реално въздействие.

Стимулацията през кожата с постоянен ток – това е един от разпространените методи за рехабилитация на болните след инсулт.

След 2 седмици в двете групи се наблюдавало клинично значимо подобряване на скоростта и качеството на ходенето.

Стимулацията с ток не е толкова ефективна

Онова, което е по-изненадващо, резултатите и при двете еднакво се подобрявали през първата седмица, а при участниците от втората група, които също получавали стимулация с постоянен ток, започнали забележимо да изостават от групата, в която тренирали и движение назад.

Учените излагат 2 възможни обяснения – или стимулацията с ток инхибира /потиска/ функцията на възходящите сензорни аксони, което влошава обратната връзка при движение с гърба напред, или обемът на въздействието на токовете е бил такъв, че е водил не до възбуждане, а до забавяне на процесите, активирани с движение с гърба напред.

Изследователите смятат, че този метод може да бъде включен в програмата за рехабилитация на пациенти след инсулт. Така ще се ускори тяхното възстановяване и няма да имат нужда някой да се грижи за тях, макар и условията у нас за оказване на лична помощ бяха доста подобрени със Закона за личната помощ.

Методът на стимулация с постоянен ток през кожата изисква провеждане на допълнителни изследвания.