Своето название холивудската диета получава, поради това че става популярна сред холивудските знаменитости, също като диетата на доктор Аткинс сред космонавтите. Съвсем разбираемо е, че стандартите в киноиндустрията изискват на първо място добрият външен вид на актьорите, като без значение е ролята, която изпълняват.

И именно благодарение на Холивудската диета много от знаменитостите поддържат своята форма в съответствие с параметрите 90-60-90 в продължение на дълго време. Вторият плюс на холивудската диета е в нейното просто изпълнение и приспособимост към бързо хранене.

На холивудска диета са знаменитости като Никол Кидман – тя винаги се придържа към нея, Рене Зелуегър, за да участва във филма дневникът на Бриджит Джоунс била принудена да свали 12 килограма – за да съответства фигурата ѝ на тази на средностатистическа жителка на Ню Йорк.

След раждането от холивудската диета се възползва и Катрин Зита Джоунс, като можем да изброим почти всички знаменитости, което още веднъж потвърждава ефективността на холивудската диета.

Средната калоричност при спазването на тази диета е 602 килокалории.

Холивудската диета в основата основа се явява ограничаване на количеството на въглехидратите и мазнините и общата калоричност – за предпочитане са продуктите с високо съдържание на белтъчини – яйца, месо, риба, и растителни влакна и плодовете и зеленчуците с ниско съдържание на въглехидрати.

Необходимо е да се отбележи, че част от храните от менюто на холивудската диета са обичайни именно за жителите на САЩ. В Европа, както и у нас, тези храни, с лекота и без да се отразяват на общата калоричност, могат да бъдат заменени с аналогични.

Както и всички ефективни диети, и холивудската изисква обилен прием на течности – не по-малко от 1.5 литра дневно – това може да бъде зелен чай или обикновена негазирана или неминерализирана.

Препоръки по режима на хранене при спазване на холивудска диета

1. Закуската, в продължение на всички 14 дни от диетата, трябва да бъде изключена, в някои не толкова строги нейни варианти се допуска да се състои от чаша зелен чай или кафе и половин грейпфрут.

2. Хлябът, захарните и тестените изделия, плодове и зеленчуците с високо съдържание на скорбяла трябва да бъдат изключени през цялото време на провеждане на диетата.

3. Алкохолът и всички съдържащи го напитки, и продукти са забранени за всичките 14 дни от холивудската диета.

4. Напълно трябва да бъде изключена захарта и всички нейни производни – могат да се добавят заместители на захар, които не съдържат въглехидрати.

5. Храната трябва да бъде приготвяна без използването на мазнина и масла – само варене или задушаване на пара.

6. Както и някои други бързи диети, например френската, и холивудската изисква пълно преустановяване употребата на сол и на всякакви мариновани храни.

Именно холивудската диета позволява бързо да се свалят килограми при съблюдаване на няколко несложни ограничения. Като такива за сурови продукти в салатите отсъстват – зеле от всякакъв сорт – обикновено бяло, и цветно, и броколи, и краставици могат да се ядат във всякакви количества.

В някои случаи кафето може да бъде напълно изключено от ежедневното меню и да се замени със зелен чай или с обикновена вода. Пълното преустановяване приемът на сол ще способства за изхвърляне на излишната течност от организма, което осигурява и бързо отслабване – до 1.5 килограма на денонощие, в първите 2 дни от диетата.