Освен че помага в борбата със стареенето, правилното хранене може да ни предпази от редица заболявания, свързани с възрастта. Сред най-полезните природни храни са плодовете и зеленчуците.

Ябълки

Ябълките изобилстват от полезни растителни съединения, едно от тези съединения е катехин, а другото - кверцетин. Те предпазват от инсулт, сърдечни заболявания и рак. Кверцетинът подобрява твърдостта на колагена, който помага на кожата да запази еластичността си.

Ябълките са богати на разтворими фибри и пектин, който помага за понижаване на холестерола в кръвта. Не на последно място, същността на ябълки съдържа минерала - бор, който помага за предотвратяване на загубата на калций и осигурява известна защита срещу остеопороза.

Авокадо

Авокадото съдържа аминокиселина, наречена глутатион, тя предпазва от сърдечно-съдови заболявания и рак. Авокадото е богат източник на витамин Е, който е мощен антиоксидант, отговорен за доброто състояние на кожата и бързото заздравяване на раните. Този плод съдържа мононенаситени мазнини, които понижават риска от сърдечни заболявания.

Ечемик

Всички зърнени храни като ечемик, ръж, овес, съдържат фитинова киселина, за която е доказано, че инхибира развитието на ракови заболявания. Ечемикът е особено богат на химични вещества, наречени протеазни инхибитори, които имат полезни свойства, в борбата с онкологичните заболявания, включително рак на гърдата и рак на дебелото черво. Пълнозърнестите храни също са с високо съдържание на фибри, което помага да се запази здрава храносмилателната и кръвоносната система.

Касис

Касисът е един природен източник, богат на витамин C. Той съдържа 130 мг в 100 гр. Витамин С е важен антиоксидант, който помага, да се поддържа имунната система здрава, а кожата в добро състояние. Помага при лечение на рани и фрактури. Високите нива на витамин С, са свързани с най-малък риск от сърдечно-съдови заболявания. Касисът също съдържа имплантанти съединения като лутеин и антоцианин, които имат противовъзпалително действие и облекчават артритните болки.

Боровинки

Последните тестове, доказват, че това е най-мощния от всички антиоксиданти. Боровинките имат най-силен потенциал за предотвратяване на болести, свързани със старостта. Установено е, че сто грама на ден могат да стимулират растежа на нови клетки на мозъка и могат да предотвратят на загуба на паметта. Те са богати на група растителни  химикали, наречена антоцианини, които поддържат кожата млада. Много други червени, лилави и сини плодове имат сходни свойства.

Броколи

Броколите са богати на антиоксиданти каротиноиди, витамин C и индоли, които помагат в борбата с рак на белия дроб, гърдата и дебелото черво. Те са богати на липоева киселина, мастни киселини, които повишават мозъчната сила и енергия. Високи нива на лутеин и зеаксантин, които помагат за поддържане на цялостното здраве са най-добрият растителен източник на витамин Е, който предпазва от болестта на Алцхаймер. Те са богата на фибри и са естествен източник на хром, който помага за регулиране на кръвната захар.

Моркови

Морковите са най-добрият източник на каротини - съединения, които имат силен антиоксидантен ефект. Консумацията на храни, богати на каротин е от ключово значение за предотвратяване на болести като рак.

Редовният прием на моркови ще ви помогне да се предпазите от макулната дегенерация и катарактата, а също така ще понижат нивата на вредния холестерол. Каротините имат свойството да предпазват кожата от вредните слънчеви изгаряния.