На хората, които обичат да стоят по нощите, ги заплашват диабет и затлъстяване, твърдят учените. Защо?

Гладният стрес

Първата причина е на повърхността. Човек, който не спи, когато трябва да е вече в десетия сън, има нужда се одобри с нещо. И най-подходящото средство за това е храната.

Като ябълки или моркови по нощите почти никой не яде, обикновено това са чипсове, шоколади, бисквити.
Именно това са яли участниците в изследване, което провели учени от Университета на Чикаго. Младите хора се хранили 3 пъти дневно, като от едната група спели по 4 часа, а в другата по 7 и половина.

Тези, които постоянно не си доспивали, не само се глезели по нощите с висококалорични храни, но и изпитвали постоянно чувство за глад през деня, което утолявали със същата тази вредна храна.

Проблемът е в това, че недостигът на сън активира в организма химически реакции, които увеличават удоволствието от храната. В резултат на това при тези, които спели по 4 часа, нивото на грелина – хормонът на глада, се увеличавало.

Същевременно количеството на лептина – хормона на насищането се понижавал. Това и провокирало толкова зверският апетит.

Освен това недоспиването е силен стрес, който предизвиква рязък скок в нивото на кортизола. А този хормон увеличава нивата на инсулина, и става толкова много, че рецепторите на клетките се уморяват да го преработват.

И с течение на време могат да станат нечувствителни към него, дори когато количествата на инсулина се нормализират. Тоест развива се инсулина нечувствителност, а това вече е риск от развитие на диабет тип 2.

За теглото отговаря кортизолът

Навикът да се ляга далеч след полунощ е най-бързият път към трупане на килограми. И тук отново е виновен кортизолът, който стимулира прекомерния синтез на инсулин.

Нивото на глюкозата се понижава същевременно, тъй като колкото повече е инсулина, толкова повече глюкоза се усвоява в клетките. Именно това предизвиква чувството за глад и вълчият апетит нощем. Особено се усилва желанието за прости въглехидрати, с които лесно се повишава нивото на кръвната захар.

… И мелатонин

Освен това нощното бодърстване нарушава нашите биоритми и обменни процеси, и на първо място образуването на мелатонин. Този хормон не само регулира денонощните ритми, но помага за превръщането на натрупаните през деня мазнини в глюкоза. Пикът на образуване на мелатонина се пада в периода от 12 през нощта до 4 сутринта.

Ако човек си ляга късно, то мелатонин не се образува достатъчно, мазнините не се преработват и остават като запас. И ако редовно оставаме по нощите, то тогава неразходваните мазнини ще се трупат. И бавно и полека ще трупаме килограми.

А какво тогава да правят студентите по време на сесия или хората, които работят на смени? Понякога от умора човек няма сили да похапне?
Това е едно от най-големите заблуждения, да мислиш, че ако спиш малко и малко ядеш ще отслабнеш.

Какво се случва обаче, когато рязко намалим дневния прием на калории? Организмът започва да спестява енергия.

И в резултат се забавя скоростта на всички обменни процеси, забавя се разграждането на мазнините, преустановява се образуването на хормоните, които участват в обезвреждането на мастните запаси и за контролирането на апетита.