Болшинството от хората се боят от рака, това е един от основните страхове днес.
Приятели ни съобщават за познати, които са починали от злокачествени тумори.
Медиите постоянно твърдят за нарастване на заболеваемостта от рак.
Многобройни благотворителни фондове разпространяват по всички възможни пътища тъжни истории за онкоболни…
В определен период от живота ни се струва, че всички около нас умират от рак.
Не е изненадващо, че търсим спасение от заплахата, за която говори целия свят.
Повечето си задават традиционно популярният въпрос: „Какво да похапнем, за да бъде всичко добре?“
И тук на помощ идват многобройните съобщения на привържениците на алтернативната медицина и противниците на таблетките.
С увереност те ни говорят за противораковото действие на баналните домати, чесън и разбира се, за вездесъщите витамини, които можем да си набавим от всяка храна.
Колко ефективни са най-популярните храни с противораков ефект?
Хранене против рак
Заблуда за антиоксидантите
Това е най-обширната категория заблуди за профилактика на рак.
И най-популярната дума в разказите за невероятните храни, спасяващи от рак – това са антиоксидантите.
Създава се усещането, че всичко, което ги съдържа спасява от рак.
В това има определена логика.
Свободните радикали са изключително активни, дори по-точно е да се каже, агресивни молекули, съдържащи несвързани електрони.
Готови са да влязат в химическа реакция с всичко, каквото попадне и пътьом разрушават всичко.
При увреждане със свободни радикали в ДНК възникват мутации, които повишават риска от развитие на рак.
И в този случай, за да се справим с тях, са необходими антиоксиданти.
Това са вещества, които взаимодействат със свободните радикали и ги стабилизират.
Но толкова ли са забележителни антиоксидантите?
Реално свободни радикали в норма се образуват и са необходими за множество биохимични реакции.
И представляват опасност, ако се образуват само там, където не трябва, и в твърде големи количества.
През последните години са били проведени няколко изследвания, които показват, че свободните радикали са опасни и за раковите клетки.
А свободните радикали, които се образуват в нашия организъм, изпълняват и защитна роля.
През 2014 г. беше доказано, че антиоксидантите отключват белтъка р53, който отговаря за активиране на апоптозата – самоунищожение на увредените клетки.
Това означава, че когато въвеждаме антиоксиданти в организма, блокираме вградените механизми за защита срещу образуването на злокачествени тумори.
Суперсъединения в храните
В списъка с храните, съдържащи антиоксиданти, притежаващи някаква противоракова защита, попадат:
1. Чесън
В него се съдържа веществото алиин, което при счукване на скилидка чесън, влиза в контакт с ензима алииназа и се превръща в алицин – антиоксидант, съдържащ сяра.
В лабораторни условия, в зависимост от дозата, алицинът може да блокира процесите на размножаване на туморни клетки и дори да ги убива.
Данните за ефективността на чесъна против рак са получени единствено от анкети на доброволци, които са яли чесън и са боледували или не от рак.
2. Броколи
Много видове зеле съдържат сулфорафан – това е вещество, което притежава, противотуморни свойство, но особено много е в броколите.
Но и с този зеленчук не всичко е толкова просто:
Първо, трябва да се ядат сурови, защото при нагряване, веществото бързо губи противораковите си свойства.
Второ, замразяването също разрушава сулфорафана.
3. Домати
Също са източник на противораковото вещество – ликопен.
Но трябва да изяждаме по 3 килограма на ден или да изпиваме по 3 литра доматен сок, за да си набавим нужното количество.