Описание

Целиакия или цьолиакия представлява заболяване, което се характеризира с непоносимост към глутен – вид протеин, съдържащ се в храни като хляб, бисквити и тестени изделия.

Характерното при цьолиакия  е, че собствената имунна система на човека атакува глутена и предизвиква увреждане на тънкото черво, когато консумира някои от тези храни. Това затруднява абсорбцията на хранителните вещества и се отразява негативно на общото здравословно състояние.

Глутенът произхожда от зърнените храни като пшеница, ечемик, ръж и тритикале – хибрид между пшеница и ръж. Важно е да се започне своевременно лечение, защото заболяването може да доведе до желязо дефицитна анемия и остеопороза. Също така заболяването може да увеличи риска от лимфома.

Болестта може да забави растежа и да отслаби костите при децата. Ако не се лекува, детето ви може да се разболее много тежко. Потърсете лекарска помощ, ако детето ви губи твърде много телесна маса, има диария или се чувства слабо и уморено дълго време без причина.

Какви са симптомите?

Клиничните изяви на заболяване се проявяват след консумацията на храни, съдържащи глутен. Тези храни предизвикват анормална реакция на имунната система, която предизвиква увреждане на червата.

Симптомите са вариабилни – възможно е да бъдат много слабо изявени и да отшумяват напълно незабелязано или много силно изразени и да повлияят на ежедневието.

Най-честите симптоми са:

Газове, подуване и разширяване на корема – тези симптоми са резултат на дисфункцията на тънкото черво и свързаното с неусвояване на хранителните вещества от храната. Възможно е също така болния да почувства болка в корема, но тя обикновено не е силна.

Анормален фецес – често се развива диария или при изхождане фецесът е обемен, воднист или слузест, блед, пенлив и лошо миришещ. Фекалната маса може да съдържа голямо количество мазнини и е възможно да се „залепва“ за повърхността на тоалетната чиния, което прави трудно тяхното отмиване. Въпреки че децата и възрастните често проявяват сходни симптоми, децата са по-предразположени към развитие на запек.

Загуба на тегло - хората в зряла възраст и децата е възможно безпричинно да започнат да губят телесна маса, въпреки че имат нормален апетит. По-малките деца могат и да не успяват да наддават на тегло и да растат на височина и така да изостанат в развитието си.

Умора и слабост – заболяването може да доведе до обща отпадналост и липса на енергия, тъй лошото усвояване на хранителните вещества от организма са причина за умора и мускулна слабост.

Повръщане – някои хора веднага реагират на въздействието на глутена, като го изхвърлят от тялото като повръщат консумираната храна.

Лечение на целиакия

При поставена диагноза на заболяването болният ще трябва да спазва безглутенова диета през останалата част от живота си. Постоянното спазване на подобен строг хранителен режим е задължително, особено ако липсва симптоматика. Тъй като увреждане на червата се развива независимо от това, че не се проявяват симптоми.

Какво трябва да направи болен от цьолиакия човек, за да се предпази от глутен?

• Необходима е консултация със специалист диетолог, който да ви изготви специален безглутенов хранителен режим.

• Четете внимателно на храните, които купувате и смятате да консумирате, за скрит глутен. Например хидролизиран растителен протеин – обикновено се съдържа в пшеницата и може да съдържа глутен.

• Посъветвайте се с диетолога си как да предотвратите замърсяването на безглутеновите храни у дома. Най-добре да ги съхранявате в отделен шкаф. Преди да започнете да приготвяте и консумирате храна се уверете, че по кухненските прибори и съдове са чисти и по тях няма полепнал глутен.