Мидите са сред любимите деликатеси на много от нас и страхотен избор при по-специален случай или просто романтична вечеря. Морските дарове са екзотична храна и изключително търсена. Те съдържат много полезни нутриенти. Богати на протеин, но не и богати на калории.

Мидите предоставят необходимото количество белтъчини, необходими за всеки активно спортуващ човек, като в същото време съдържат не прекалено много полезни омега-3 мазнини, есенциални за човешкия организъм.

В състава им също така има изобилие от витамини, и по-точно на жизненоважния витамин В12. Мидите са невероятен източник и на магнезий, което ги прави много подходящи за хора, страдащи от анемия.

В доста големи количества можем да открием и наличието на калций и фосфор, които са от огромна важност за изграждането на здрава костна система.

Освен полезни, мидите са и изключително вкусни, което ги прави много търсени, особено по морските курорти лятото. Важно е да знаем обаче, че не всички миди са пригодени да бъдат сготвени и консумирани.

Има няколко вида, които са сред менютата по ресторантите, като най-често срещаните у нас са черни миди, бели пясъчни миди, стриди и „сен-жак“. Най-широко разпространените са черните миди, които могат да се намерят и в Черно море без проблеми.

От друга страна белите пясъчни миди, един от най-трудно намиращите се видове, е характерен за страни като Италия и Гърция. Нещо важно, което трябва да знаем за тях е, че никога не бива да ги ядем сурови, както сме свикнали да си похапваме стридите, тъй като може да се стигне до натравяне.

За един от най-вкусните видове се води „сен-жак“. Огромни по размери, мидите „сен-жак“ са масово консумирани под всякакви форми, включително и на грил или нанизани на шишче.

Но въпреки полезните им свойства и особено хубавия им вукс, мидите крият неподозирани опасности за нашето здраве.

Тъй като са морски деликатес, не много хора са запознати с правилното им приготвяне и овкусяване. Често готварска грешка може да доведе до много проблеми и неприятни усещания.

Ако приготвящият екзотичната храна не е достатъчно опитен или запознат с процеса, мидите могат да предизвикат тежко натравяне и болки в стомаха. Има някои специфични особености, с които трябва да е запознат, например, че ако мидата се отвори много лесно, значи е развалена и др.

Повече проблеми е възможно да възникват при консумирането на сурови миди, най-вече в следствие на бактерии и неправилно съхранение. Бактериите причиняват инфекции, които водят до проблеми от сорта на силни болки в стомаха, повръщане и отпадналост.

В такъв случай най-важното е да пием много вода, за да попречим на организма да се дехидратира, а ако положението ни се влошава да потърсим лекарска помощ. За лечението може да са необходими и антибиотици, ако инфекцията е по-тежка.

Друга, по-опасен риск за инфекция, която крият може да се окаже тази от хепатита.
Мидите са често срещани причинители на натравяния.

Симптомите отново включват повръщане, колики и отпадналост, но тук се наблюдава и виене на свят, повишаване на телесната температура, изтръпналост на крайниците и болки в мускулите.

Освен това, те са и много силни алергени. При по-чувствителен човек могат да доведат до затруднения с дишането, поява на кожни обриви, сърбеж и главоболие.
Поради многото си особености не се препоръчват на деца, бременни или кърмещи жени и възрастни хора, тъй като тяхната имунна система е по-слаба.

Трябва да се внимава с морските деликатеси, особено в ресторантите по моретата. Уверете се, че сте на правилното място, при правилните хора и обърнете внимание на съдържанието в чинията си, преди да прибегнете към консумацията!