Колко човек трябва да спи насън и какво е това хронично недоспиване? Тези въпроси вълнуват от древността лекари, психолози, обикновени хора и дори военни. Да направим опит да разберем този въпрос и ние.

Как учените обясняват механизма на заспиване?

Въпреки значителният прогрес в изучаването на структурата и функцията на главния мозък, състоянието на съня за много сериозни изследователи все още не е напълно разгадана тайна.

Днес съществуват много теории относно това защо спим и защо имаме нужда от това.

Единственият неоспорим факт – това е, че почти 1/3 от своя живот човек прекарва в състояние на сън.

Смята се, че по време на бодърстване в определени структури на главния мозък вече започват да се образуват вещества, благодарение на действието на които впоследствие заспиваме. Това са мелатонин, серотонин и други ненапълно проучени вещества.

Като цяло за организма заспиването – това е сигнал за преминаване в друг режим на функциониране и активност, знак за активиране на множество възпалителни процеси и пречистване на клетките от различни ненужни вещества.

За нервната система означава преработване и осмисляне на получената през деня информация, анализ и търсене на решения на подсъзнателно ниво.

Последствия и симптоми на недоспиване

 • Депресия, намаляване на концентрацията, способност за съсредоточаване и отделяне на най-важното;
 • Загуба на чувство за хумор, повишена раздразнителност;
 • Халюцинации, проблеми в мисленето, периодично объркване на съзнанието;
 • Световъртеж, главоболие, периодично прималяване;
 • Отслабване на имунитета, повишена предразположеност към онкологични и инфекциозни заболявания;
 • Състояние, подобно на алкохолно опиянение;
 • Увеличаване на риска от хипертонични кризи, развитие на затлъстяване и захарен диабет;
 • Увеличаване на броя грешки на здравните работници след нощно дежурство;
 • Предразположение към трупане на излишни килограми – смята се, че ако човек спи 5 и по-малко часа, то рискува да добави 50 и повече процента тегло. Причината е, че при хронично недоспиване глюкозата се превръща не в енергия на мускулите, а в мазнини;
 • Развитие на безсъние, импотентност;

Кой или какво краде съня ни?

Най-разпространеният похитител на съня на съвременния човек – това е компютър, телефон и телевизор. Колкото и да е странно, но заседналият начин на живот също играе съществена роля в лишаването от достатъчно количество сън.

При заседнал начин на живот човек е трудно да заспи навреме, а сутрин трябва да се събужда рано за работа и съответно количеството сън намалява.

Късната и обилна вечеря, семейните скандали вечер, прием на стимулиращи напитки, нощни смени, извънредният труд – също могат да откраднат от пълноценния ни сън.

Хронично недоспиване – как да се борим с него?

 1. Нормализирайте и въведете в ред начинът си на живот – старайте се да налягате по-късно от 22-23 часа и да се събуждате поне 7-8 часа след заспиване.
 2. През деня повече физическа активност;
 3. Не употребявайте във втората половина на деня напитки-стимулатори, а също и алкохол;
 4. Спрете цигарите;
 5. Използвайте леглото само за сън;
 6. Вечерта преди лягане направете кратка разходка на чист въздух, простете на всички – включително и на себе си – така силните емоции ще ви напуснат, страстите ще утихнат. Намерете поне 10 причини за благодарност през този ден. Вземете си топъл душ, пуснете си тиха успокояваща музика, направете си лек отпускащ масаж;

Ако тези мерки не помогнат, обърнете се към специалист, в противен случай хроничната умора може да стане причина за сериозни заболявания.