Всеки един от нас помни поне по една любима своя играчка от миналото. За разлика от 90–те години, например, днес пазарът предлага далеч по-колоритно разнообразие и всеки родител би могъл да закупи крайно интересни и впечатляващи играчки, способстващи за интелектуалното развитие у децата.

Никой възрастен обаче няма да забрави чувството, когато му е била подарена парцалена кукла, кола с дистанционно или страхотните дървени играчки от миналото.

От ясно по-ясно е, че момиченцата са изпитвали влечение към куклите, докато при момченцата интересът се фокусирал върху количките и камионите.

Разбира се, имало е и продължава да има и такива момиченца, които предпочитат колите, вместо парцалените кукли.

Това със сигурност не би трябвало да притесни който и да е било родител, тъй като предпочитанията в такава ранна детска възраст не могат да повлияят върху детската психика.

Какво да знаем при избора на детски играчки

Преди да преминем към обяснение на това как играчките оказват влияние върху психиката на детето, то искаме да споделим нещо много важно, а то е, че всяко едно момченце или момиченце се стреми към това да подражава на мама и на тате, опитвайки се да го имитира, да повтаря думите, а дори и жестовете му.

Малките дами си мечтаят един ден да бъдат домакини като мама, докато момченцата си представят как, когато пораснат ще имат истински автомобил, който да управляват и да натискат клаксона, когато се появи нарушител на пътя.

Много от родителите смятат, че играта с играчки е загуба на време. Те се опитват да подканват своите наследници да четат книжки или да гледат телевизия. Истината е, че играта с играчки е изключително полезна за развитието на всяко едно дете.

Как играчките спомагат при подрастващите

Благодарение на комуникацията със своята говореща играчка, например, едно по-затворено дете би се отпуснало и би проговорило по-скоро, отколкото ако родителите не му купят такава.

За момченцата фигурките на войници или бойните танкове са също толкова важни, тъй като това са онези играчки, от които на по-късен етап от възрастта си ще подражава, учейки се да бъдат истински мъже, каквито са войниците.

Когато купувате дадена играчка на своето дете, не пропускайте да му обяснявате каква е функцията й, какво представлява тя и дори бихте могли да си съчините кратка история, подтикваща още повече интереса на дето към нея.

Ако сте в търсене на богат избор от всякакви интересни и интерактивни играчки, ние ви съветваме да посетите доверен онлайн магазин за детски играчки, където ще откриете богат набор от всякакви предложения, както за най-малките, така и за подрастващите вече малчугани. И помнете, че играчките са важен фактор при формиране личността у детето.