Британски учени публикуваха в рецензирано медицинско издание случаи на остра психоза, предизвикана от Брекзит през 2016 г., с който стартира процедурата по излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Избори и референдуми разклащат сериозно психиката

3 седмици след референдума, с който мнозинството от британците поискаха да напуснат Евросъюза, парамедиците хоспитализират мъж на средна възраст в състояние на остра психоза.

Изглеждал разтревожен, развълнуван, мислите му били объркани, чувал гласове и повтарял едно и също.

Мъжът демонстрирал признаци на параноя и предполагал, че има хора, които го шпионират и планират да го убият, а по всички радиа и телевизии дискусиите са насочени срещу него.

Според неговата съпруга, психиката му не е издържала на отминалите политически събития.

От момента на провеждане на допитването започнали да го безпокоят все повече престъпленията на расова основа, за които съобщавали медиите, на този фон възникнало и безсъние.

Лекарите изписват на мъжа лекарства за намаляване на тревожността и за лечение на безсъние, но психическото му състояние продължавало да се влошава, и накрая се озовава в болница.

В клиниката му изписали антипсихоптици и транквиланти. След седмица мъжът бил изписан като клинично здрав.

Последните изследвания от лятото на 2019 г. потвърдили, че лечението било успешно, повторни пристъпи на психични разстройства не били наблюдавани.

В семейната анамнеза на мъжа нямало предпоставки за психически разстройства, но самият той имал е психотичен пристъп преди 13 години, тогава свързан с неговата работа.

При наближаване на избори винаги напрежението се повишава

За влошаването на здравословното му състояние способствали случилите се политически събития – референдума за напускане на Великобритания е не само политическо, но и историческо събитие и прецедент от основаването на Евросъюза.

До 2016 г. политиката на всички европейски държави извън съюза е била в посока присъединяването към него.

Политическите събития могат да са източник на силен стрес. Това е потвърдено също при проучвания, проведени в САЩ след президентските избори през 2016 г.

У нас предстоят местни избори след около 3 седмици и градусът на общественото напрежение се повишава, а това се отразява индивидуално на психиката и на всеки един български гражданин.

Изборите са източник на напрежение, поради високата степен на неопределеност при провеждането, а също и поради неясните последствия от тях.