Макар, много хора да отричат напълно приемането на спортни хранителни добавки има много доказателства и експериментални проучвания, показващи, че някои спортни добавки могат да подобрят не само спортните ни постижения, но и здравословното ни състояние. Една от най-обсъжданите и нашумели добавки, особено сред спортуващите е цитрулинът.

И тъй като мненията за това, дали тази добавка има или няма ефект са много разнопосочни, от Lechenie.bg решихме да разгърнем темата.

Първо, какво е цитрулинът

L-цитрулинът е неесенциална аминокиселина, която заедно с още две аминокиселини, аргинин и орнитин, участва в урейният цикъл. Урейният цикъл е съвкупност от биохимични процеси, протичащи в черния дроб, чиято цел е крайното обезвреждане на амонякът. Високите нива на амоняка в организма имат токсичен ефект и биха довели до опасни болестни състояния.

За разликата от другите аминокиселини в нашето тяло, цитрулинът не участва при изграждането на структурни протеини.

Как организмът ни се снабдява с цитрулин

Организмът ни може сам да си произвежда цитрулин. Това се случва чрез осъществяването на два цикъла от биохимични реакции – Урейният цикъл и цикъла на азотния оксид.

Разбира се, ние можем да подпомогнем работата на нашия организъм, набавяйки си L-цитрулин от храната или от хранителни добавки. Най-богатата храна на цитрулин е динята. Други плодове и зеленчуци, в които са установени по-солидни количества от тази аминокиселина, са: тиква, краставици, пъпеш. За съжаление, обаче, дори и в изброените храни, цитрулинът е в много малки количества, като е много трудно да си набавим по-високи дози.

Затова и учените са разработили прословутите хранителни добавки с L-цитрулин.

Ползите от цитрулина

Има данни, че цитрулинът може да подобри кръвообращението. Чрез цитрулинът се увеличават нивата на аминокиселината аргинин, а това води до увеличаване на нивата на азотен оксид.

Действието на азотният оксид е свързано с релаксация на кръвоносните съдове и редуциране на кръвното налягане. Цитрулинът  се използва и като про-еректилен агент и може да бъде от полза при еректилна дисфункция.

На този етап, учените са открили, че цитрулинът има по-голяма роля в спорта. За спортни добавки, той се използва главно под формата на цитрулин малат. Малата е част от цикъла на Кребс и играе роля в метаболизма на въглехидратите, белтъците и метаболизма.

Установено е цитрулинът в комбинация с малата увеличава силата и издръжливостта.

Благодарение на свойството на цитрулина да повишава нивата на азотния оксид, притока на кръв към мускулите, доставката на кислород и усвояването на глюкоза се подобряват. Резултатът е по-добро напомпване на мускулатурата.

В заключение

Не забравяйте, че не можете да очаквате чудеса, от която и да било хранителна добавка. Все още, цитрулинът е обект на проучвания, но все пак, ние не отричаме употребата на тази добавка.