Мечтали сте си да се превърнете от брюнетка в блондинка, а вместо това сте си изгорили косата от третирането? Или може би след поредното боядисване сте забелязали, че част от косата ви е суха и някак не изглежда добре на вид.

И докато фризьорите обещават възстановяване на косата в салона, има домашни методи, които действат не по-зле.

Оценка на вредата – колко увредени са кичурите

Спасение на изгорената коса от неправилното боядисване е възможно в много случаи, но е важно да се оцени вредата. Съществуват увреждания както незначителни, така и сериозни.

В първия случай помага правилната грижа, а във втория случай – спасението е само ножицата.

Незначителни последствия от боядисването

Сухота и липса на обем на косата

Косата изглежда суха на вид, възможно е да започне да се накъдря. Изглежда лишена от обем и липсва от блясък. Обикновено вината е на увреждане на кутикулите на косата. При плътно прилягане водата се задържа вътре в косъма, а освен това кичурите получава красив равен блясък, отразявайки слънцето. Ако кутикулите са увредени, всичко е точно обратното.

Цъфтящи краища на косата

Кутикулите в този случай са увредени повече, отколкото в предходния. Кичурите изтъняват и в определени места могат да започнат да се раздвояват. Най-често косата цъфти по връхчетата, но се случва да е в средата на кичурите.

Сериозни последствия от боядисването

Слабост и лесно накъсване на кичурите

Това е вследствие на по-сериозно увреждане на косата, когато кичурите са увредени до толкова, че възникват слаби места по косъма, и така започва да се накъсва. За да се справим с този проблем, е необходима много внимателна грижа, която ще позволи израстването на здрави кичури.

Косопад

Това е последна степен от увреждането. Засяга се не само кичурът на косата, но и коренът. В най-лошия случай е възможна необратима загуба на фоликулите на косата и поява на участъци на оплешивяване.

Как да възстановим увредената коса и възможно ли е

След като косата е нацъфтяла или започне да се накъсва, нищо вече не може да я върне в предишното ѝ положение. Продукти като кондиционери без отмиване, балсами и лечебни маски за цъфтящи краища могат временно да слепят външния слой на косата, поради което може да изглежда по-гладка и не толкова накъсана и с повече блясък, но всичко това е временно.

Основната полза от тях е в друго, помагат за защита на косата от по-нататъшно увреждане.

Единствено реалното дългосрочно решение е да се срежат увредените участъци на косата. Не е задължително да се направи кардинална подстрижка и да се изреже половината от дължината.

Най-много страдат връхчетата, затова е достатъчно косата да се подстригва с 2 см на всеки 2-3 месеца, докато увредената коса не бъде напълно отрязана.

Как да ускорим възстановяването на увредената коса

От една страна, е необходимо да се вземат мерки, които ще спрат по-нататъшно увреждане на косата, а от друга – да се погрижим за косата, за да ускори растежа на здрава коса. За това помагат следните съвети:

По-рядко ресане на косата

Увредената коса може да се разресва само при необходимост. Всяко ресане повишава риска от загуба на косата. За да бъде процедурата нежна и комфортна, използвайте четка с естествен косъм. Този тип средство за ресане се плъзга по косата, без да се уврежда и не се травмират кичурите.

Използвайте по-водна боя за коса

Боядисвайте косата не по-често от веднъж на 10-12 седмици. За да не влошава новото боядисване състоянието и на без това увредената коса, отнесете се към него отговорно.

За покриване на сива коса използвайте полупостоянни бои. Те не издържат толкова в сравнение с постоянните, но не са толкова агресивни за косата. За да не се отмиват толкова бързо, използвайте шампоани без сулфати.

Сменете техниката на боядисването

Повторни изменения на цвета могат да нанесат сериозна вреда на косата и да доведат до косопад. Опитайте да преминете към боядисване само на корените или опитайте по-модерни техники.

Не се нуждаят при често боядисване и се отнасят към техниките, които помагат косата да изглежда по-стилно.

Нанасяйте балсам след всяко миене

Тези продукти за коса затварят кутикулите на косата, овлажняват ги и предпазват от външни негативни въздействия.

Избирайте подхранващи или възстановяващи продукти с консистенция на крем. В техния състав обикновено присъстват млечни протеини или растителни екстракти, витамини, минерални вещества и масла.