Има ли живот в майчинството - как да превърнем грижите за бебето в истинска радост
Полезно

Как да не изпаднем в депресия по време на майчинството, защо перфекционизмът не е най-доброто качество на майката и какво може да се направи, ако мъжът ревнува от детето.

Повечето от жените се боят от майчинството повече, отколкото от самото раждане. И защо е невъзможно да срещнеш майка, която да се наслаждава на своето законно право да си стои у дома и да не бърза за никъде, е на практика невъзможно.

Най-често за отпускът по майчинство може да се чуе нещо подобно – побърквам се, дано скоро всичко да приключи. Но психолози са убедени, че това е време, което младата майка може да прекара полезно за себе си.

Как може да се направи това?

Едно от доста популярните търсения в Интернет е „Как да не се побъркам, докато съм в майчинство?“. Защо много жени възприемат отпускът за отглеждане на дете като някакво изпитание – нещо отвратително?

Да се побъркаш по време на майчинство, е наистина възможно. Представете си – живели сте си обикновен живот с работа, кариера, дискотеки, караоке, и изведнъж край, появява се дете.

И повече никакви караоке барове. Това, разбира се, е силно преувеличено. Загубата на предишната свобода, когато сте си правили, каквото искате, приключва в един миг, и вече напълно се подчинявате на разписанието на бебето.

Това означава, че реален повод за безпокойство има, и все пак толкова ли е страшно майчинството, колкото го представят?
Очите се боят, ръцете действат.

Бъдещето с много неизвестни условия, когато раждаш за първи път, плаши. Но когато във вашите ръце за първи път се появява бебето, вашето най-близко човече, всички страхове отстъпват, поне повечето от тях.

Започвате да живеете в режим реално време. Тук и сега. Решавате всички насъщни задачи, които всеки ден са десетки. И всичко. Това е закон на природата. Но ако продължават да ви терзаят някакви отделни страхове, обсъдете ги с близките.

Подкрепата на съпруга, приятелите, често се оказва достатъчна за справянето със ситуацията. Но ако не помогне близкият приятелски кръг? Тогава е добре да се направи консултация с добър психолог.

Прекомерните страхове пречат на насладата, която може да се получи от майчинството, превръщайки се в лъжичка катран в буркан мед.

Какви са най-разпространените заблуди за отпуска по майчинство?

Заблудата за загубеното време, който е на първо място. Защото живеем във властта на друг мит.

И неговото име е „успех“, който предполага живот, в който събитията се сменят с такава бясна скорост, както в екшъните на Джеймс Бонд и агент Чарли.

И разбира се в него има скрита, често несъзнавана обвързаност – демонстрация на целия свят на външните показатели на нашите постижения. Повече пари. По-висока длъжност. По-хубава кола.

Цял куп сертификати за завършване на различни курсове на обучение. И така до безкрай. А отпускът по майчинство е внезапен дауншифтинг.

За един миг, скоростта ви се сменя от пета на първа. И най-големият ужас за вас е, че не можете да дадете газ. Защото жената с бебе на ръце вече не е Джеймс Бонд и не е агент Чарли.

Но все пак еднотипните действия, които трябва да извършва всеки ден, карат майката да не се чувства добре – най-доброто решение по време на майчинство е личностното развитие.

Много млади майки завършват висшето си образование, което са прекъснали, тъй като са били заети, сега имат възможност да учат, докато чакат детето да се събуди.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.51 115

Malchugani.com banner

Редактор