Вече знаем много за поведението на партньорите преди и по време на физическа близост. А това, което се случва веднага след секс засега остава почти напълно непроучена тема – носят се само слухове за мигновено заспиващи мъже и разочаровани жени.

„Колкото и изненадващо да ни се струва, всичко което се случва /или не се случва/ веднага след сексуален контакт – докосвания, целувки, разговори, които не събуждат желание, а позволяват на двамата партньори да се почувстват по-близки и по този начин да задълбочат отношенията си – засега е все още слабо изследвано “ – смята Ноам Спенсър, психолог от университета на щата Охайо, САЩ.

В края на 70-години на миналия век, изследвайки повече от 250 мъже и жени, психолозите Джеймс Халперн и Марк Шърмън издали книгата „Afterplay: A Key to Intimacy“ («След секс: ключът к доверието»), в която твърдели, че интимната връзка веднага след сексуалния контакт следва да се разглежда като фундаментална част от отношенията.

Повечето от участниците в експеримента без значение от техния пол казвали, че времето, което прекарват един с друг веднага след интимен контакт не им е достатъчно. Авторите също установили за 2-та пола положителна връзка между продължителността на общуването след секс и благоприятното протичане на отношенията.

„През 90-те години всички изследвания на поведението след секс се отнасяли основно за въпросите на контрацепцията - посочва Ноам Спенсър. – Това се обяснява с факта, че тогава на пръв път излизат противозачатъчни таблетки, които се приемат на следващата сутрин след половия контакт.

И една през последните години започнаха да се появяват проучвания, които позволяват да се говори със сигурност, че периодът, завършващ интимната среща на двойката, е много важен за хормоничните отношения ".

Мъжът и жената

„Нашето отношение към ласките след секс зависи отчасти от пола и е свързано с различните роли в репродуктивния процес, - твърди когнитивният психолог Аманда Борроу - Неслучайно на жените близостта след интимен контакт им е необходима в малко по-голяма степен.

Те са еволюционно програмирани за стабилен и дългосрочен съюз, за да бъдат под закрилата на мъжа по време на бременност и след раждането на детето. Тяхната основна вътрешна задача, зададена подсъзнателно, е да накарат партньора да се привърже към тях.

Мъжете пък биологически са склонни към по-кратки сексуални контакти и не са толкова предразположени към това да разходват усилия за ласки след секс. Затова и съвместният сън след интимен контакт обикновено се случва по инициатива на жената. “

Преди и след оргазъм

Психолози от Калифорнийския университет провели изследване с участие на 200 американски студенти и установили връзка между оргазма и общуването впоследствие в двойката. Участниците, които изпитвали оргазъм най-често усещали потребност да изразят чувствата си след интимна близост и това се отнасяло особено за жените.

Но емоционалната яркост на секса също оказва влияние и на мъжкото желание за нежност и за прекарване на допълнително време с партньорката преди заспиване.

Психологът Денис Афифи предполага, че около половин час, след като сме изпитали върховно удоволствие, ние се чувстваме в най-голяма безопасност и усещаме особена душевна близост.

Причината затова са най-вероятно нивата на хормона окситоцин, които съществено се повишават веднага след оргазъм. И именно този хормон обуславя намаляването на стреса и спомага на човек да се отпусне.