Ако детето постоянно търси приключения и не желае да признава норми и авторитети, това може да дразни родителите. Но този инат в характера на детето е пряко свързано с високите постижения в бъдещето, смята психологът Рини Джейн.

В разгара на работния звъни телефона. На телефона е развълнуваният глас на учителката. Разбира се, „вашият глупак“ отново се сби.

И то с момче, което по-високо с цяла глава от него. И вие си представяте с тъга как довечера отново ще се наложи да водите възпитателни разговори – „с юмруци нищо не се постига“, „това е училище, а не боен клуб“, „а ако се беше наранил“. Но след това всичко се повтаря отново.

Инатът и склонността към противоречия у детето могат да предизвикат тревога у родителите. На тях им се струва, че с такъв труден характер няма да може да се спогоди с никого – нито в семейството, нито в работата.

Но инатите деца често притежават жив ум, самостоятелно и развито чувство за своето аз. Вместо да ги ругаете за недисциплинираност или за грубост, обърнете внимание на позитивните страни на такъв темперамент.

Именно те обезпечават успеха.

Ето какво точно гарантира успеха на тези деца, когато пораснат:

1. Проявяват настойчивост

Когато другите се оттеглят на дистанция, мислейки, че не могат да победят, инатите деца тръгват напред. Легендарният баскетболист Бил Ръсел веднъж казал, че концентрацията и устойчивостта са крайъгълните камъни на победата.

2. Не се поддават на влияние

Децата, които често вървят по акъла на другите, всъщност не знаят какво искат. Инатите, напротив държат на своята линия и не обръщат внимание на насмешките. И изобщо не е лесно да бъдат отклонени от пътя, който са избрали да следват.

3. Стават, след като паднат

Ако потърсите в интернет по ключова дума – навици на успешните хора, почти във всеки материал ще срещнете – те не падат духом след провала. това обаче е и негативна страна на ината – нежеланието за примиряването с обстоятелствата.

За децата с инат характер трудностите и препятствията – са допълнителен повод да се мобилизират и да опитат още веднъж.

4. Учат се от собствения си опит

За някои деца е достатъчно да им се каже „престани“, те се вслушват.

Детето инат ще ходи в синини и рани, но това ще му позволи от собствен опит да разбере какво е това болка, до какви последствия могат да доведат неговите начинания, къде трябва да спре и да прояви бдителност.

Неподчиняването на родителския авторитет е един от определящите фактори на финансовото благополучие.

5. Приемат бързо решения

Инатите деца не обмислят дълго, преди да пристъпят към действие. Бързината, с която реагират на дразнителите, често води до необмислени постъпки.

Но не трябва да се притеснявате, с израстването те ще се научат да бъдат по-внимателни, а тяхното безразсъдство ще се превърне в решителност.

6. Умеят да намират това, което им е интересно

Родителите се оплакват, че инатите деца не желаят да учат и да извършват рутинна работа. Но тези деца впоследствие тези деца поставят олимпийски рекорди и създават успешни компании.

На тях никога не им е скучно – но само в случай, че никой не се опитва да им наложи това, което не им е нужно.