Само преди няколко години диагнозата ХИВ-инфекция означаваше неизлечима гибел на човек в близко бъдеще. Днес това заболяване остава неизлечимо, тъй като не съществува нито един метод на лечение, който би могъл напълно да отърве заразения от вирусните частици, засягащи имунната му система.

Но съвременните лекарствени средства позволяват привеждането на заболяването от еднозначно смъртоносните в ранга на хроничните, тоест при редовен прием на медикаменти продължителността на живота значително се увеличава.

Ако се лекуват със съвременните методи на лечение с малки ограничения могат да продължат да работят, да създават семейства, да пътешестват и дори да раждат деца. Какво е съвременното лечение на това тежко и тайнствено заболяване – ХИВ-инфекция?

ХИВ – мен това не ме касае

Начините за предаване на инфекцията са добре известни на много хора, и повечето хора ги свързват с наличието на различни пагубни навици и нетрадиционна сексуална ориентация.

Затова и диагнозата „ХИВ+“ често се смята и за определено клеймо, които дели човек на „преди“ и „след “.

И въпреки това, сред болните често попадат и хора, които водят абсолютно здравословен и порядъчен начин на живот, но поради работата си или поради определено стечение на обстоятелствата, биват изложени на кръвта на болен от ХИВ, в резултат на което се осъществява и заразяването.

Сред тези хора са хирурзи и стоматолози, служители в спешната помощ и в гражданска защита, специалистите в салоните за красота и татуировки. Този списък може да продължи безкрайно.

Статистиката е неумолима – всеки жител на голям град има в своето обкръжение поне един човек със статус „ХИВ+“, но най-вероятно не знае за това.

Може ли да се излекува ХИВ инфекцията?

За съжаление, към ден днешен пълно отстраняване на организма на вируса на имунния дефицит е възможно. И следователно заболяването продължава да е неизлечимо.

И въпреки това за научни изследвания и за търсене на изход от проблема, който вълнува милиони хора по света, за разходват огромни суми.

В резултат била синтезирана група препарати, които влияят на размножаването на вирусните частици – антиретровирусните лекарства.

Когато се приемат вирусното натоварване, а именно този критерий лекарите използват за определяне на тежестта на протичане на заболяването, многократно се понижава, а количеството здрави имунни клетки се увеличава.

Но и тук възникват определени трудности – първи антиретровирусни лекарства действително показвали прекрасни резултати.

След известно време обаче количеството на вирусните частици при хората, които ги приемали, отново започнало да нараства. Това е свързано с явлението резистентност.

Тоест ХИВ става нечувствителен към определен препарат и ефективността на последния намалява.

Но изход бил намерен – съвременните схеми на лечение предполагат прием на едновременно няколко антиретровирусни препарата, редуване на комбинации, смяната им при първите признаци на устойчивост.

Затова и към ден днешен може да се каже, че съдбата на ХИВ позитивните вече не е толкова трагична и напълно зависи от тях самите.

При съвестно изпълнение на всички препоръки на лекаря и редовен прием на всички лекарства продължителността на техния живот се увеличава с няколко десетки години.

Теоретично на фона на постоянно антиретровирусно лечение, човек може да изкара целия си живот с ХИВ-инфекция, и стадият на СПИН-а изобщо да не настъпи.

Лечението на всеки заразен с ХИВ е строго индивидуално, но за лекарите е важно да знаят в кой стадий е заболяването.