Какво знаем за коефициентът на интелигентност? Основно, че това е някакъв коефициент, с помощта на който се определя, колко е умен човек.

Смята се, че коефициентът на интелекта, определен от детството, остава непроменен през целия живот. Но понятието коефициент означава, че може и трябва да се променя.

За това настоява и Мерилин Вос Савант, която се смята за най-умната жена на планетата. Известната американска писателка, драматург и журналист е родена на 11 август 1946 г. Успешна е във всичко, което прави, и философски се отнася към славата.

Какви фактори в съвременното общество влияят на нивото на IQ, развиват емоционалния интелект и ни изпълват с жизнена енергия, и какво е по-важно VQ, IQ или EQ?

Как IQ управлява света

Немски психолог за първи път използва термина „коефициент на интелект” през 1912 г. в своя труд. Психологът измисля названието за обозначаване на резултатите от теста, които определяли количествената оценка на интелекта на човек.

За широката публика това название е известно най-вече като коефициент на интелигентност. В превод на обикновен език определението за интелект означава ум и съобразителност.

Какво са тестовете на IQ? С тяхна помощ се проверяват много навици. Всяка задача, която използва мисленето и паметта, е тест за интелект.

Това може да е диктовка по български език, решаване на главоблъсканици, задача по математика.

Професионално съставените тестове дават, разбира се, по-точни резултати. Но и в училище е ясно, че децата, които добре се справят с контролните по математика, обикновено са добри и при решаването на главоблъсканици, както и по английски език.

За умни се определят хората, успешни във всичко, с което се занимават.

Ниво на интелекта се определя с IQ вече повече от столетие. Причината е, че коефициентът на интелект добре предсказва наличието у човек способности да се ориентира в създалите се обстоятелства, придобиване на знания, изпълнение на сложни задачи и това да го прави бързо.

Високият интелект – това е не просто способност за бързо решаване на задачи, но и висока организация на главния мозък, която обработва получената информация по-бързо, по-точно и с по-малък разход на енергия.

Така, например, работят кризисните мениджъри. Изследванията показват, че социалният статус не влияе на нивото на IQ.

Интересен факт е, че на 1 август 2019 г. завършва конкурсът за красота „Мис Англия. Победителката е от Индия, но живее във Великобритания. Нивото на нейното IQ е 146.

Момичето е на 23 години, възпитаничка е на Нотингамския университет, говори 5 езика, има висше образование по медицина и бакалавърска степен по хирургия. У нас медицинското образование е по-различно от това във Великобритания.

Завършил медицина специалист може да стане хирург след специализация по реда на Наредба №34 от 29.12.2006 г. на министъра за здравеопазването за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

Да се върнем на индийката Мис Англия, на следващия ден след конкурса - 2 август девойката постъпва на работа на работа като асистент-лекар в британска болница.

Едновременно красива и много умна, успява успешно да балансира между реализацията си в една много натоварваща и може би най-уважаваната професия в обществото – медицината, и конкурсите за красота.

Клуб за най-умните

Измерването на интелекта с помощта на набор от тестове се осъжда от толкова години, колкото и съществува.

Противниците на стандартизирания тест твърдят, че е безполезен. Още по-спорна оценка дава Стефан Джей Гулд. Ученият-палеонтолог го обявява за научен расизъм.

IQ, EQ, VQ – какво е най-важно за успеха

Смята се, че успехът в живота се определя от нивото на интелекта. Къде тогава може да е проблема? Много психолози твърдят, че високото IQ не е достатъчно. За успешно взаимодействие с хората е много по-важно EQ, или емоционален интелект.

Британски учени са установили, че емоционалният интелект влияе на успеха в живота, и хората с високо EQ са с по-успешна кариера.

IQ може да помогне за постигане на успех само до 20%, а останалите 80% зависят от нивото на ΕQ.

Професорът Пиер Кас, автори на книги за лидерство, добавя в кошницата от коефициенти, които да ни покажат колко успешни можем да станем, още един вид – коефициент на жизнена енергия. Какво означава? Човек притежава способност да зарежда с енергия с околните.

За успех в живота ни е нужно съчетанието на 3-те типа интелект. Параметрите му са различни, сред които решаване на задачи, инициативност и способност за ефективна работа в екип.