Учени от Бостънския университет установили, че епилацията на интимната зона и твърдят тесните джинси могат да доведат до развитие на вулводиния – на хронични необясними болки в областта на вулвата и по-точно, в преддверието на влагалището.

Парене и мравучкане от интимна епилация

Вулводинията може да се прояви с парене или мравучкане, които се усилват при определено положение на тялото, затова най-често се обясняват с нарушения във функционирането на нервната система.

В изследването взели участие 434 жени на възраст от 18 до 40 години. Половината от тях, 213, страдали от вулводиния.

Учени провели сред участничките в проекта проучване по темата с предпочитания на дрехите и особености за грижа за интимните части на тялото.

Оказва се, че тези, които редовно си премахват напълно окосмяването по гениталиите, с 74% по-често се сблъскват с хронични болезнени усещания, в сравнение с тези, които оставят част от окосмяването в преддверието на влагалището.

Също епилацията веднъж седмично 2 пъти увеличавала риска от болестта вулводиния в сравнение с грижата за интимната област по-рядко от веднъж месечно.

На развитието влияе на вулводиния влияят и дрехите – тесните стягащи джинси или други вид панталони, които се носят 4 и пъти повече дни в седмицата, с 2 пъти увеличават риска от възникване на специфични болезнени усещания.

Нервните рецептори на кожата се увреждат от постоянното триене

Учените обясняват, че пълната епилация около половите органи и областта на вулвата е последвана от повишено триене на доста чувствителна част на тялото, особено при девойки.

Това води до раздразнение на кожата, разпространение на инфекции, развитие на възпаления. Раздразнението само по себе си може да остане на практика незабележимо.

 Предизвиква се от микроскопични напуквания на кожата, образуващи се в хода на епилацията с бръсначка или с восък, а също и заради триене в дрехите. 

Кожата в тази област е доста по-чувствителна, отколкото в останалата част на тялото, а и допълнителното триене на дрехите върху обезкосмената кожата и факторите се наслагва.

Нервните рецептори на кожата се увреждат, вследствие на което възникват и постоянните неприятни усещания.