Експерти от Асоциацията на канадските акушер-гинеколози смятат, че плацентофагията – яденето на плацента, е безполезна за здравето на майката, а понякога дори може да представлява опасност за здравето на детето.

Плацентофагията – опасна за здравето на кърмачетата

Поддръжниците на плацентофагията смятат, че изяждането на този орган повишава нивата на желязо в кръвта и понижава риска от следродилна депресия.

Плацентата днес се яде във варен, пържен и суров вид, а също се преработва и опакова на капсули.

Сред любителките на изяждането на собствената плацентата са Ким Кардашиян, под формата на таблетки, Хилари Дъф – смути с прах от плацентата, Колин Руни – крем за лице и други личности.

Анализирани били няколко научни изследвания, посветени на плацентофагията, и стигнали до извода, че съществуващите доказателства за ползата от плацентата са твърде слаби и не издържат на критика.

В нея на практика няма желязо и каквото и значимо количество минерални вещества.

В едно от изследванията било доказано, че концентрацията на хормоните в плацентата е такава, че принципно те могат да оказват физиологично действие на организма.

Но при обработка с термичен метод тези хормони губят своята биологична активност.

При непълна стерилизация на плацентата или неправилно съхранение могат да доведат до тежки последствия както за майката, така и за детето.

Опасност от разпространение на вируси, гъбички и бактерии

Съществува голяма вероятност от предаване с плацентата или с препаратите от нея на различни вирусни, гъбични и бактериални инфекции.

Така например, е известен случай на заразяване на детето от майка със стрептококи от група В – това е опасна бактерия, която при норма може да се открие във влагалището на жената, е присъствала също и в плацентата на майката.

Детето се заразява при кърмене, тъй като майката приемала капсули с преработения орган.

Учени от SOGC препоръчва на младите жени да се откажат от практиката за плацентофагия, тъй като може да има неблагоприятни последствия за здравето на детето, дори може да изложи на риск живота му.

Да не забравяме, че новородените са много податливи инфекции, затова трябва да се внимава с приема на каквито да е хапчета, особено когато има риск да са източник на бактерии.