Дори и момиченцето да не е достигнало тийнейджърска възраст и да не е навлязло в активния пубертет, то съществуват няколко важни нюанса при спазване на хигиена.

Какво трябва да знаят родителите на дъщери за интимната хигиена

Разграничават се няколко периода на полово съзряване на детето – вътреутробен, период след раждането, бебешка възраст, неутрален, предпубертетен, пубертетен и юношески.

Периодът от една до осем години се определя като неутрален и се смята за период на хормонален покой.

Вторичните полови признаци през този период не са изразени. Все още не се е появила космена покривка в областта на подмишниците и в интимните зони, млечните жлези не са развити.

Интимна хигиена е необходима във всяка възраст. Важно е още от детството да възпитаме у момиченцето навик ежедневно да се грижи за себе си. В бъдеще това ще позволи избягване на възпалителни заболявания в интимната област.

Детският течен сапун е за предпочитане за поддържане на хигиена в интимната област при момиченца, тъй като към този тип хигиенни средства изискванията при производство са най-високи.

Не е желателно да се използва твърд сапун, който пресушава лигавицата на влагалището.

Подмиването е най-добре да се прави преди лягане и не повече от веднъж на ден. Известно е, че на лигавицата на матката живеят и полезни бактерии, които осигуряват надеждна защита.

Тяхното отмиване увеличава риска от възникване на възпалителни и инфекциозни заболявания.

Сапун не трябва да попада вътре в половите органи, тъй като това може да предизвика раздразнение на стените на влагалището и да доведе до възпалителен процес.

При подмиване е важно да се използва течаща вода. Използването на вода на застояла вода не е редно, тъй като съдържа повишено количество бактерии и те попадат на половите органи на детето.

В случай на липса на достъп до течаща вода, могат да се използват детски мокри кърпички, но в тях не трябва да се съдържа спирт или антисептици.

Какво трябва да е долното бельо

Бельото, което носи детето, изисква повишено внимание. То трябва да е от естествени материали – най-добре от 100% естествен памук и желателно в бял цвят.

Оцветителите, които се съдържат в цветното бельо, при взаимодействие с потта могат да предизвикат алергични реакции.

На каква възраст се посещава гинеколог

Планов преглед на момиченцата се прави на 3 и 7 години, а също и преди влизане на детска градина и започване на училище.

Такъв преглед помага да се изключат или открият в ранен етап заболявания на половата система.

Момиченцата могат да се водят на преглед във всяка възраст, особено ако има повод за безпокойство.

Показания за посещение на лекар са зачервявания в областта на интимната зона, болка и затруднения при уриниране и други симптоми.

Гинекологът прави преглед и в съответствие с откритите причини назначава изследване.

Разпространени заболявания при момиченца в предучилищна възраст

В ранна възраст – 6 месеца до 2 години, при момиченцата е възможно да възникне синехия – слепване на срамните устни.

Това обаче не е заболяване, а по-скоро физиологичен феномен, възникващ заради недостиг на женски полови хормони – на естроген.

При възникване на такава ситуация следва да се потърси детски гинеколог. Лечението на синехия се осъществява с помощта на специални мехлеми, съдържащи необходимо количество естроген.

У девойките е възможно да възникнат различен род възпалителни процеси, вагинити, възпаления на лигавицата на влагалището и други.

Във всеки случай при възникване на едни или други неприятни симптоми следва да се потърси специалист.

Правилната грижа, ежедневната хигиена, която се възпитава от майката още от ранно детство, това е гаранция за репродуктивното здраве в зряла възраст.

Какви рискови фактори за интимното здраве съществуват

Интимната хигиена на момичетата предполага и някои правила за поведение. Едно от тях е избягване на хладни повърхности, да не се сяда на студен под, на пясъка в двора, на бордюра.

Преохлаждането предизвиква съкращаване на кръвоносните съдове на матката и на яйчниците и води до нарушаване на кръвообращението в половите органи, това на свой ред може да доведе до хронични възпалителни процеси.