С понижаването на температурите през есента задължително правим промяна на гардероба. Така ни препоръчват не само дизайнерите от висшата мода, но и времето навън го налага.

Грижите за кожата също следва да претърпят промени. Как може да се направи това в 10 стъпки, за да ни радва кожата на ръцете със своята красота, младост и здраве.

Как да подмладим кожата на ръцете – основни стъпки

Кожата е най-големият орган на човешкото тяло. И може да се обновява. За тази цел отделя по 30-40000 мъртви клетки в минута. Но понякога има нужда от помощ.

Козметиците съветват да се правят пилинги по 1-2 пъти седмично.

За тази цел е подходящ мек ексфолиант за ръце или домашна смес, приготвена от топъл зехтин и утайка от кафе.

Ексфолиантът се нанася на чиста кожа и след краткотрайно масажиране се измива.

1.Серум за кожа

За разлика от крема, в него има повече хранителни вещества и по-добре се справя с кожните проблеми. Ако ви безпокои пигментация, кожата на ръцете е с различен цвят, са показни серумите с витамини А, Е и С в състава.

Ако пък кожата е суха, отлични резултати дават концентратите на основа на хиалуронова киселина, витамин В3 и пантенол.

Серум трябва да се използва по 2 пъти дневно – преди нанасянето на крем.

2.Своевременна корекция на несъвършенства

Възрастта на жената може да се издава от пигментни петна, бръчки, гънки по кожата на ръцете. С всички тези проблеми може да се справи козметиката, която съдържа ретинол.

Пигментацията избледнява от тези вещества, намалява проявлението на бръчки и кожата връща младия си външен вид.

Необходимо е да се започне с най-ниска концентрация на ретинол 0,3, при необходимост от увеличаване на дозата.

Ретиноидите повишават фоточувствителността на кожата и затова е добре да се използват преди лягане.

3.Смяна на маските

На пазара се предлагат често специални маски за ръце, с изключение на тези, които са под формата на ръкавици. Подходящи са и тези маски, предназначени за лице, шия и за областта на деколтето.

Добрите маски съдържат витамини, аминокиселини, глицерин, хиалуронова киселина и екстракти от растения.

Със захлаждане на времето на мястото на маските или като допълнение към тях идват парафиновите бани за ръце. Те са с изразен подхранващ ефект и защитно действие.  А това е още една сгряваща процедура.

4.Правилен избор на сапун

Дори и в сезона на грипа не се препоръчва да се злоупотребява с антибактериален сапун. Обикновеният козметичен сапун също добре почиства кожата, достатъчно е внимателно да се насапунисат ръцете.

От гледна точка на красотата и на здравето на кожата, е по-полезно сапун със съдържание на крем, сок от алое и хранителни вещества.

Ако кожата е предразположена към алергии, то следва да се избират хипоалергенни такива, най-добре да са натурални козметични линии. В органичната козметика ролята на ПАВ изпълняват сапунените ядки, които са по-щадящи за кожата.

5.Овлажняващ крем за ръце

Сложете ги в банята, на нощното шкафче и в бюрото в офиса. Необходимо да се ползват след всяко миене на ръцете.

Кожата на ръцете е с 10 пъти по-малко мастни жлези, в сравнение с тази на лицето, и затова се нуждае от овлажняване. Препоръчителни са кремовете на основата на хиалуронова киселина, антиоксиданти, пептиди, масла, глицерин.

Преди излизане навън при студено време е необходимо да се нанасят защитни кремове. Тяхната текстура е мазна и плътна, а съставът – подхранващ.

6.Да не забравяме ръкавиците

Основният враг на младата и сияеща кожа на ръцете е негативното външно въздействие –студен вятър или агресивни съставки в средствата за миене на домакински съдове. Не трябва възстановяването на кожата на ръцете да се оставя на самотек.

По-добре е проблемите да се предотвратяват още при възникването им. В гумени ръкавици следва да се върши домакинската работа – готвене, чистене, пране. С тази мярка кожата на ръцете ще изглежда много добре.