Много жени, чувайки думата „диета“ веднага започват да чувстват напрежение и да изпитват стрес. На тях им се струва, че ограниченията, които трябва да се наложат за постигането на целта – сваляне на съответните килограми, са прекалено жестоки.

Принципи на интуитивното хранене

1. Откажете се от диетите;
2. Уважавайте своя глад;
3. Оставете призивите за контрол;
4. Помирете се с храната;
5. Уважавайте чувството си за засищане;
6. Намерете фактор за удовлетвореност;
7. Уважавайте своите чувства без храна;
8. Уважавайте тялото си;
9. Тренирайте и усетете разликата;
10. Разумни покупки;

За да спрете да изнемогвате от изнурителни диети учените са измислили и изобретили интуитивното хранене. Неговият принцип е достатъчно прост – вслушвайте се в желанията на своя организъм и да се справим с наднорменото тегло.

И така, вече сме напълно наясно, че нашият организъм е разумна и стройна система, той без излишни подсказки знае какво действително не му достига към дадения момент.

Говорейки за организма като цяло, на последно място следва да поставите своята глава, която постоянно ви обърква и ви тласка всяка вечер да ядете сладко в големи количества, да мързелувате да готвите и да изпиете бързо кафето, да наблягате на бързо приготвените храни, да злоупотребявате с алкохол и така нататък. Освен това главата ви блокира влизането в нашия организъм на полезни храни.

Например, когато в детството сокът от моркови е предизвиква отвращение, а спанакът сте изхвърляли в боклука. Необходимо е да се освободите от стереотипите.
Най-важното в интуитивното хранене е да се научите да слушате гласа на своя организъм. А за това е необходимо да заобичате силно самите себе си. Приемете себе си такава каквато ви е създала природата и ще ви стане ясно от какви именно храни се нуждаете.

Категорично се откажете от всички диети, разрушаващи организма и не носещи нищо друго освен мъка, силен глад през нощта и проблеми със здравето.

Необходимо е да забравите за ограниченията и да се наслаждавате на любимите ви ястия.
Най-сложната част от този процес – да си създадете правило да ядете именно в момента, когато действително да изпитвате глад.

Тук е важно да се разграничат истинските желания за ядене и баналните капризи или влияние на хората, които ви заобикалят.

Тъй като често ние ядем, ако до нас се храни и нашата компания, за да не ги обидим приятелите, от скука. Нужно да управлявате себе си и да определяте истинските си потребности.

Още едно не маловажно правило – хранене в мярка, за да избегнете преяждане. Дори ако организмът се нуждае от вреден продукт, не си струва да се ограничавате от жестоки рамки и да се отказва от този храна.

Тогава желанието да ядете вредни храни ще изчезне. Някои хора дори използват оценъчна система, тоест поставят сами на себе си оценка по десетобалната система.

Например, „единица“ – силен глад, „десетка“ – силно преяждане. Придържайте се към оценка 5-6 и дори ако чинията ви не е празна, не си струва да се мъчите и да дояждате до последната хапка.

Следващото правило на интуитивното хранене е умението да се наслаждавате всяко изядено парче храна. Не е нужно да бързате, когато се храните, да стоите прави и т.н. Научете да се наслаждавате на вкуса на храната.