Настроението, енергията и цялостното здраве са необходими фактори за добър нощен сън. Физическата активност през деня, храната, напитките или умственото стимулиране може да попречи на почивката, от която тялото се нуждае.

„Когато страдате от безсъние или нарушения на съня, причината често се дължи на несъзнателен проблем“, казва Майкъл Грейнджър, инструктор по психиатрия и член на „Sleep Medicine“ в университета на Пенсилвания.

В Lechenie.bg вече ви дадохме безценни съвети какво не бива да правите преди лягане, но има още 4 правила, които допринасят за добрия сън.

Не използвайте е-устройства

Няколко проучвания показват, че употребата на електронни устройства като смартфони или електронни четци преди лягане нарушават съня. Робърт Розенбърг, автор на „Sleep soundly every night“, препоръчва да избягвате всички устройства, които излъчват светлина в продължение на час преди лягане.

„Синята светлина, която се излъчва от монитора на компютъра, ектана на смартфона или телевизията затруднява производството на мелатонин, благодарение на който се чувстваме сънливи“, казва Розенбърг. Ако не може да спрете с четенето вечер или да спрете да използвате на вашия IPAD в леглото, следвайте тези съвети от проучване през 2013 г, в клиниката Майо: "Дръжте устройството на разстояние поне 14 сантиметра от лицето и намалете яркостта на екрана, за да понижите риска от проблем със съня.

Ако пиете лекарства

Ако приемате медицински добавки през деня и имате нарушения на съня, говорете с лекаря си. Възможно е да потърсете заедно алтернатива.

„Последиците може да са едва доловими, но някои лекарства могат да ви направят разсеяни за няколко часа“, казва Грейнджър. Например, антидепресантите имат силно въздействие върху съня, а болкоуспокояващите разстроиват стомаха и помагат при загубата на съня.

Имайте предвид, че хапчетата за сън невинаги са решение. Повечето от тях се препоръчват за краткосрочна употреба, затова ако смятате, че ги приемате редовно се консултирайте се с лекар за други варианти. Когато Ви предпишат лекарства ще бъде много по-безопасно и ефективно да не ги използвате повече от няколко седмици.

Съобщение от приятел

Може да мислите, че съобщението от приятел късно вечер е по-малко смущаващо от телефонно обаждане. Ако спите и телефонът е близо до леглото, това със сигурност ще наруши съня ви.

Според анкета на „National Sleep Foundation“ през 2011 г. около 10% от децата на възраст между 13 и 18 г. се събуждат от позвъняване, текстово съобщение или известие по електронната поща. Един от всеки пет души на възраст между 13-29 години споделя, че тези разсейващи фактори влияят на съня поне няколко пъти седмично. Ако се притеснявате, че получавате съобщения вечер поставете телефона си в другата стая или го изключите.

Не пийте кафе (дори и безкофеиново)

„Една чаша кафе съдържа от 80 да 120 милиграма кофеин, за който специалистите съветват да се избягва преди лягане. Всъщност повечето хора харесват идеята за топла напитка след вечеря и непосредствено преди лягане“, казва Грейнджър „Те не могат да осъзнаят, че тези навици са причина за нарушаване на съня“. Истината е, че кофеинът остава в организма приблизително 12 часа след консумацията му.

По-изненадващ факт се оказва, че безкофеиново кафе не е по-безопасно. Всъщност доклад за 2007 г. за „Consumer Reports“ установява, че някои „безкофеинови кафета“ съдържат до 20 милиграма кофеин. Но има и добра новина за хората, които обичат чаша горещо кафе вечер безкофеиновото кафе може да ви помогне да заспите, понеже съдържа валериана - билка, която подпомага да се отпуснете и предизвиква сънливост.