Официалният бюлетин за епидемиологичната обстановка в Италия показва, че страната се справя повече от успешно с епидемията.

В 60 млн. Италия заразените не много повече от 7 млн. България

За изминалото денонощие на Ботуша са регистрирани 8 жертви на COVID-19 или не много повече, отколкото у нас показа снощи информационната система, оздравелите обаче са близо 1000, а новите заразени са 175, което като стойност е много близо до 166, които бяха установени в четвъртък.

Огромната разлика е обаче, че тези 175 в Италия са установени на базата на над 61 300 PCR теста, това означава, че само 0,28% от общия брой на обработените са положителни или 99,12% от тях са отрицателни.

Истинското доказателство, че вирусът циркулира все по-слабо в страната, макар и да има някои локални огнища, те не повлияват общата епидемиологична обстановка и въпреки че разхлабването на мерките в Италия вече е с продължителност от над месец.

Данните от днес са най-добрите от края на февруари, когато започна епидемията, като интересен е фактът, че съвпадат с покачването на температурите в цялата страна и задържането им над 30 градуса, това може да е потвърждение на теориите, че когато се затопли трайно и вирусът забавя разпространението си.

Горещините през май ли смъкнаха заболелите до ниски нива

У нас, макар и вече да е края на юни, единствено около средата на месец май, имаше едни около 10 горещи дни, в които заболеваемостта падна значително и макар след това да позахладня заразените се задържаха на доста ниски нива на дневна база.

Повечето наши съграждани си помислиха, че опасността е отминала, но след започна ново покачване на заразените дневна база, на фона и на повече тестове, тъй като сега има такава възможност.

От дистанцията на времето може да се стигне до заключението, че затварянето на голяма част от България, в самото начало на епидемията беше по-благоприятното решение, тъй като сега вече, въпреки че заболелите се увеличиха доста, здравната ни система е по-подготвена, има по-добра организация, лекари и специалисти по инфекциозни болести разполагаха с повече време да направят оценка как точно се държи вируса и какви поражения предизвиква.  

В Италия картината към днешна дата е следната:

  • Над 240 000 потвърдени случаи на коронавирусна инфекция;
  • Около 34 700 жертви;
  • Над 188 000 оздравели.

За разлика от България, където активните случаи се увеличават, в Италия те намаляват, както и тези в лечебните заведения, а у нас от началото на юни са се увеличили с над 3 пъти.

Продължава спадът на лекуваните в болница с COVID-19 на Ботуша

Активните случаи в Италия в момента са около 16 800, докато у нас според последните данни на информационната система са над 1800. Ако направим съпоставка по брой на населението, то ще се окаже, че в Италия, като съотношение са толкова, колкото и у нас.

Твърденията на проф. Радка Аргирова от днес, че в други държави 15-20% от заболелите се нуждаели от болнично лечение не се потвърждават.

Данните от Италия са следните:

  • От тези 16 800 – 1260 са в болница или 7,4%, а 97 са на интензивна терапия или 0,6%.
  • Над 15 000 или около 92% са на домашно лечение.

И днес на Ботуша отчитат намаление на приетите в болница – в интензивни отделения са с 8 по-малко, отколкото вчера, в останалите отделения с коронавирус са с 96 по-малко.

У нас тенденцията е към нарастване на постъпилите в болница, но не е толкова отчетливо това увеличение, в някои дни намаляват, в други се увеличават.

През уикенда у нас по-скоро следва да се очаква спад на заразените, поради по-малкото тестове. През почивните дни екипите на РЗИ пращат и по-малко хора, чиято 14-дневна карантина е изтекла за повторен тест.

Рим отмени частично мерките от 4 май

Италия въведе всеобща и тотална карантина малко преди България да обяви извънредно положение, и започна да отваря както и ние – от 4 май, като повечето ограничения отпаднаха на етапи, като последното отваряне е от 3 юни.

След отварянето не е отчитат скок на заболелите такъв, какъвто у нас, но пък при нас малко хора се и заразиха, на Ботуша вирусът още в началото се разпространи сред много повече хора.

Не е изключено новите огнища да повишат и общата заболеваемост в Италия, ние също може да се надяваме, че предстоящите умерени жеги ще свалят заразените до по-ниски нива, въпреки повечето тестове.