Популярни съвети, които можете да срещнете в книгите по водене на преговори, не работят в наистина сложни ситуации.

И навярно най-трудните обстоятелства каквито само можем да си представям, е когато от вашият разговор зависи нечий живот.

В тази статия ви предлагаме да се запознаете с препоръките на водещия специалист на ФБР по водене на преговори и освобождаване на заложници.

На всеки от нас му се е налагало да води тежки разговори.

И биха били много по-прости, ако умеехме да убеждаваме. Умението да уговаряш и да отстояваш своята гледна точка е полезен навик, който е необходим в най-различни ситуации, било то при разговори за битови проблеми, покупка на нов автомобил или повишаване на заплатата.

Вярвате ли, че знаете всички трикове, които ви помагат да влияете върху хората? Или вече сте чели нещо по тази тема и преди?

Експертът от ФБР Крис Вос предлага такива тактики, които изглеждат на пръв поглед напълно нелогични и противоречащи на здравия разум. И въпреки това са невероятно ефективни.

Крис винаги поставя на първо място емоциите и така спасява много животи. Възможно е неговите методи да ви помогнат да разрешите проблемите си така, че всички да са останали доволни.

1. Не бъдете честни

Праволинейността и честността са забележителни качества. Но когато сте прекалено директни в преговорите или в горещ спор, на вашия опонент може да му се стори, че сте прекалено напористи и груби. Създава се впечатление, че изобщо не ви вълнува другата страна и правите всичко, което ви хрумне.

Ако не слушате, не се стремите към взаимно разбиране и не желаете да се поставите на мястото на другия човек, лесен за разрешаване проблем може да се превърне в истинско сражение. Но вие все пак не желаете да започвате война. Затова бъдете любезни и внимателни, когато се изразявате.

В книгите за водене на преговори често съветват веднага да се минава по същество. Но там не пишат, че тази тактика може да се оцени като нападение. По-добре забавете, усмихнете се, говорете дружелюбно и спокойно.

2. Не се опитвайте да направите така, че винаги да ви отговарят с „да“

Навярно сте чували за тази уловка – ако накарате събеседника да отговори няколко пъти с „да“ на вашите въпроси, с най-голяма вероятност той ще се съгласи с това, което искате вие всъщност желаете. Възможно е в миналото тази хитрост да е работела, но днес знаят всички за нея.

А сега си представете, че някой се опитва да приложи този трик спрямо вас. И прекрасно разбирате какво желаят се опитват да направят.

Интересно е какво ще почувствате? Че ви манипулират примитивно. Хората с неохота ще ви отговарят с „да“, ако подозират, че се опитвате да получите нещо от тях.

3. Проверявайте всички обвинения и се съгласявайте с тях

Ако спорите с любим човек или с делови партньор, с който внезапно ви са се влошили отношенията, рано или късно вие ще чуете някои от тези претенции по свой адрес – ти не ме слушаш или постъпил си несправедливо.

Най-често отговорът на обвиненията започва така – аз не, като така сами отхвърляте чувствате на събеседника. И вече не можете да направите нищо, доверието е изгубено.

Най-бързият и ефективен способ за възстановяване на предишните отношения е да признаете всички претенции и да ги изгладите или по-скоро да ги изясните.