Резултатите от наскоро проведено научно изследване, публикувани в списание „Sleep Medicine“ показват, че децата на жените, които работят повече часове, са изложени на повишен риск от затлъстяване.

Учените също така установиха, че повечето такива деца не успяват да спят достатъчно и се хранят нездравословно, а и освен това не се движат, колкото е необходимо, особено през зимните месеци.

След като анализирали връзката между продължителността на работния ден на майките и теглото на децата, учените изследвали и различни допълнителни фактор като режимът на хранене на децата, навиците им да гледат телевизия и времетраенето на съня им.

В изследването са участвали 247 майки с деца на възраст от 3 до 5 години. По време на проучването индексът на телесната маса на децата бил измерван 2 пъти. Веднъж в началото и след това отново след 12 месеца.

Учените установяват, че около 17% от малчуганите в предучилищна възраст били с наднормено тегло, а други 12% били в затлъстели в периода на проучването, тоест за 12 месеца.

Освен това 66% от участвалите майки били на пълно работно врем, а други 18% били на непълно.

Повечето деца с работещи майки спели по-малко от 30 часа седмично, което ги излага на сериозен риск от затлъстяване. А учените отбелязват, че ако децата спят достатъчно, те ще намалят своя индекс на телесната маса с цели 6.8%.

Учените смятат, че колкото по-дълъг е работният ден на майката, толкова по-често тя се изправя пред дилемата дали да обърне внимание на детето си и да прекара няколко часа с него или да го сложи да си легне по-рано.

И също така, рано сутрин майките, които ходят на работа трябва да събуждат децата, тъй като те посещават детска градина. А недостатъчният сън особено в тази възраст излага малчуганите не само на риск от затлъстяване, но и изоставане в развитието.

Добрият и достатъчно продължителен сън е изключително за нормалното протичане на растежа и развитието на детския организъм в периода между 3-тата и 6-тата му година.