Как да укрепим защитните сили на детския организъм в периода на обостряне на заболявания на дихателните пътища?

1. Насърчавайте детето да се движи повече

За съжаление в повечето съвременни семейства традиционната сутрешна гимнастика вече не е на мода. А това е изключително неправилно, тъй като само 10-15 минути физическа активност след събуждане активира съпротивителните сили на организма срещу вируси.

Разбира се, най-добре е и вие да правите гимнастиката заедно с детето, като е препоръчително от време на време да сменяте упражненията, както и музикалният съпровод.

В този случай няма да превърнете сутрешната гимнастика в досадно задължение за него. Упражненията не само ще укрепят тялото му, но ще повлияват благотворно и емоционално.

Съгласете, че е много по-добре за детето ви да отиде на детска градина или на училище с усмивка и отлично настроение, отколкото сънливо и мрачно.

Между впрочем някои експерти са на мнение, че самата усмивка е мощен имунен щит, който предпазва тялото от обикновена настинка и от остри респираторни и вирусни инфекции.

2. Приготвяйте на детето ежедневно билкови чайове

С настъпването на периода на грипната епидемия /за сега в България болните от остри респираторни заболявания са в рамките на нормалните за сезона граници, а пикът на сезонният грип според РЗИ се очаква да е през февруари 2015г./ на детето трябва да се осигури повишен прием на витамин С.

Това най-лесно се постига с билкове чайове. Подходящи за укрепване на имунитета са чай с лимон, ехинацея и мед. Може да се редува с чай от джинджифил.

Освен това можете да закупите и давате на детето витаминни комплекси, включващи аскорбинова киселина. А можете да я вземете и отделно под формата на на ефервесцентни таблетки.

3. Включете в хранителния режим на детето повече плодове и зеленчуци

Американски учени са установили, че най-подходящи за укрепване на имунната система са зелените зеленчуци като зеле, зелен грах, броколи и т.н. Естествено, по-добре е зеленчуците да се консумират пресни.

Тъй като витамин С се разрушава от светлина и топлина, е по-добре зеленчуците да се режат на по-големи парчета, за да се запази по-голяма част от него, когато се консумира. Плодовете трябва да присъстват в менюто на децата всеки ден.

4. Закалявайте детето

Това е един много ефективен начин за предотвратяване на настинки. Но при едно условия, процесът трябва да се осъществява постепенно. Същността на закаляването се състои в това, че тренират механизмите за терморегулация на тялото и се активизират неговите съпротивителните сили към вредното въздействие на факторите на външната среда.

5. Децата трябва да се разхождат ежедневно

Дори и ако навън е студено, разходките на открито са необходими. Въпреки това, в този случай се препоръчва да бъде намалена тяхната продължителност.

6. Контролирайте нивата на стреса при детето

Нервното пренапрежение може да стане причина за различни заболявания, в това число и за респираторни. Постоянното излагане на стрес компрометира имунната система, значително отслабват нейните бариерни функции. Затова родителите е необходимо да съблюдават и за психическото здраве на децата си.

7. Осигурете на детето си условия за пълноценен и достатъчно продължителен сън

Сънят е пряко свързан с имунната система. Много е важно, ако рожбата ви посещава детска градина или ходи на училище да спазва дневния режим. Вие трябва да го насърчавате да си ляга на време. Така сутрин то ще се събужда бодро и здраво.