Изследване за хеликобактер пилори е показно за всички, които се оплакват от болезнени усещания и дискомфорт в областта на стомаха.

Доколкото хеликобактерната инфекция предизвиква развитие на много увреждания на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника, нейното своевременно откриване и ликвидация позволяват избягване развитието на множество сериозни нарушения на здравето, сред които са онкологичните заболявания.

Изследване за хеликобактер пилори – всички инфектирани с бактерията ли се разболяват?

За щастие, въпреки че 2/3 от човечеството е заразено с тази бактерия, повечето от инфектираните хора нямат проблеми със здравето. Далеч не при всички носители на хеликобактер пилори се развива язвена болест и други нарушения на здравето.

Тук вече оказват влияние предразполагащите фактори – неправилен хранителен режим, стрес, тютюнопушене и алкохол, които помагат на хеликобактера да изпълни пъкления си план.

Сама по себе си бактерията не предизвиква специфични симптоми. Наличието ѝ може да се заподозре само, когато към инфекцията се присъединят заболявания на стомаха.

Кой е необходимо да си направи изследването?

Разбира се, безсмислено е да се правят изследвания за наличие на хеликобактер, докато човек се радва на прекрасно здраве.

Но всякакви симптоми на „стомашно неразположение“ трябва да се превърнат в повод за посещение на гастроентеролог или терапевт.

Трябва да се обърне внимание на появата на следните признаци на нарушения на системата на храносмилане:

• Повтарящи се болки в областта на корема, особено ако преминават след хранене – признак на ерозии и язви;
• Поява или усилване на киселини;
• Усещане за тежест в корема;
• Невъзприемане на месна храна – до повръщане;

За да се определи наличието на хеликобактер пилори в стомаха, днес съществуват редица методи.

Най-ефективен от тях може да се счита имуноензимния анализ и методът за установяване на ДНК на бактерията хеликобактер пилори в изпражненията с метода на полимеразната верижна реакция – ПВР.

Изследване за хеликобактер пилори – имуноензимен анализ /ИЕА/ на антитела – IgA, IgM, IgG, към бактерията.

Какво представлява имуноензимният анализ?

Това е лабораторно изследване, при което със специфични биохимични реакции се определя съдържанието в кръвта на имуноглобулини, или антитела.

Какво са това имуноглобулини?

Белтъци, които се образуват от кръвните клетки. При попадането в човешкия организъм причинителят на една или друга инфекция имуноглобулините се свързват с него, образувайки комплекс и след известно време го неутрализират.

Колкото различни вируси, микроби и токсини съществуват, толкова голямо разнообразие от имуноглобулини съществува.

Заедно с кръвта могат да проникнат във всякакви, дори и в най-отдалечените ъгълчета на нашия организъм и там да застигат агресорите. Специалистите различават имуноглобулини Г, М и А.

Какво представлява IgG?

Това е показател, потвърждаващ присъствието в организма на човека на хеликобактер пилори. Имуноглобулини от този клас се откриват от 3-4 седмици след инфектирането.

Високото им ниво се запазва преди и известно след ликвидацията на микроорганизма.

Какво е това IgM?

Индикатор за ранна инфекция хеликобактер пилори. Антителата от този клас се откриват рядко, тяхното присъствие може да указва ранна инфекция хеликобактер пилори.

Какво е това IgА?

Тези имуноглобулини се откриват изключително рядко. Тяхното присъствие също говори за ранна инфекция и може да указва за по-силно възпаление на лигавицата на стомаха.

Какви са нормалните стойности на тези имуноглобулини?

Всяка лаборатория, която извършва такова изследване, има свои показатели на нормата, които трябва да бъдат указани на бланката.

При ниво на антителата по-ниско от праговите стойности се говори за отрицателни стойности, над праговата стойност, който е положителен.