За да определим приоритетите, да контролираме текущите събития и да се противопоставяме на разсейващите фактори, е достатъчно да отделяме по няколко минути дневно.

Но това ще направи животът ви по-хармоничен и щастлив. Как да се борим с ежедневната рутина и да се съсредоточим върху ключовите моменти от живота ни? Реализацията на цялата стратегия отнема около 18 минути дневно.

Питър Брегман написал книга, в която се разисква въпросът как да живеем така, че да не ни бъде мъчително и болно, че най-хубавите години от живота ни са преминали в безцелно съществуване.

И по-конкретно как да се научим да си поставяме приоритети, да се разпореждаме с времето, което никога не ни достига. И още по-точно – как да си поставяме цели и да се съсредоточаваме върху тях, без да се разсейваме от второстепенни неща.

Същността е в това, че с помощта на елементарен 18-минутен план, през което време изпълняваме задачите, които са наистина важни за вас, но по една или друга причина, уважителна или не особено, винаги отлагаме за по-късно.

Първото и най-важното е създаване на условия за действие. Какво обаче означава това?

Питър Брегман отбелязва, че човек не е ограничен само от работата си. Той разказва за епидемиите от самоубийства в големите компании по време на тяхната реорганизация, когато живота си отнемали и служители, които не били уволнени, а само заради това, че очаквали това събитие.

За тях работата била целият им живот, те не се виждали извън нейните граници. Да, страшно е да останеш без средства за съществуване, но не трябва да забравяме и за другите свои роли, като член на семейство, като човек, който има хобита.

Възможно е да е дошло време отново да оцените потенциала си и да се захванете с нещо напълно различно.

Брегман разказва за младите хора, вчерашните випускници на гимназиите и университетите, които за няколко години сменят няколко различни професии в търсене на себе си.

Тук най-важното е твърде много човек да не се пристрастява, тъй като твърде големият избор пречи на човек да си състави ясен житейски план.

Брегман в такива случаи съветва поне за минута човек да забрави накъде трябва да върви и да съсредоточи върху това, което вече има и което действително му е нужно.

Възможно е след това изобщо да не иска да разделя с поредната работа, може и там да създаде почва за действие и правилно да организира живота си.

Второ – как организираме живота си около това, което ни прави щастливи. Как да направим това?

Авторът предлагам да видим света от птичи поглед, тоест да направим оценка на пълната картина. Хората губят маса време просто по инерция – в ненужни спорове, нещастни бракове, неизгодни предложения.

Вместо да се спрат на време, те отиват твърде далеч, когато вече е нужно да се отстъпи.

С какво конкретно трябва да бъдат заети тези 18 минути, които помагат за повишаване на концентрацията?

Тук всичко е просто. 5 минути сутрин е необходимо да се отделят за планиране на деня. По една минута на час трябва да се прекарва в повторно фокусиране върху задачите.

Можете да настроите звуков сигнал на смартфона, напомнящ ви, че е необходимо продуктивно ли е изминал изтеклия час. Какво сте успели да постигнете, какво да преодолеете? Какво планирате да направите утре?

С кого трябва да си сътрудничите? С две думи – необходимо е съзнателно да изберете, върху какво да се съсредоточите през деня, и редовно да си напомняте за това.