Спермата е продукт на мъжкия организъм. И контролът над нейното разходване е изцяло подвластно на мъжа. Той решава къде, кога и с коя?

Понякога мъжкият организъм изпуска контрола над семенната течност и изтича без неговото съгласие. Това може да е в рамките на нормалното, но има и болести, които се проявяват с неконтролируемо изтичане на сперма.

Кога изтичането на сперма - сперматорея, е повод за безпокойство

Норма – от възбуждане до лекарства

Съществуват редица състояния, при които изтичането на сперма е норма. Повечето мъже през пубертета са получавали полюции.

За подрастващите на 14-16 години неволната еякулация, която може да се случи до няколко пъти за една нощ, е нормално проявление на пубертета.

Полюции са възможни и по време на бодърстване. Нормално е, когато са с честота 1-2 пъти в седмицата до веднъж на няколко месеца.

При някои мъже на фона на продължително въздържание случаите на неволна еякулация могат да продължат почти цял живот – до 50-60 години, докато нивата на тестостерона не започнат да се понижават.

Дори при активен полов живот, вече зрял мъж може да получи внезапна еякулация на фона на интимно възбуждане – при интимни ласки или при въображаема интимност.

Изтичането на сперма е възможно както преди еякулация, така и веднага след това. И това е нормално.

По време на самия полов контакт изтича не сперма, а предеякулаторна течност, образуваща се при мъже известно време преди настъпване на оргазъм.

Това е нещо като смазка, която също съдържа активни сперматозоиди, и жената може да забременее при попадането ѝ във влагалището.

Приемът на някои лекарства също влияе на еякулацията.

Изтичането на сперма може да се наблюдава при лечение с някои хормонални препарати, психотропни средства-стабилизатори на настроението и антидепресанти – селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина.

Понякога този ефект се развива на фона на намаляване на сексуалното желание и дори на еректилна дисфункция.

Възможно е да го предизвикат и препарати, които са предназначени за възстановяване на потентността.

Изтичане на сперма е възможно и при уриниране, ако преди това е имало еякулация, след която в пикочния канал все още е останала сперма.

При смесване с урината последната може да изглежда мътна.

През 2016 г. китайски лекари описват случай на сперматорея при 39-годишен китаец, който страдал от епилепсия. Изписано му е лекарството топирамат.

След 11 дни лечение изчезва сексуалното желание на мъжа, както и апетита, става раздразнителен и често се чувства уморен, развива и сперматорея.

Всички симптоми отшумяват след завършване на курса на лечение.

Неволното и честото изтичане на сперма извън пределите на нормата се нарича сперматорея. Понякога то се съпровожда с болки и мъжът изпада в състояние на постоянен стрес, което само по себе си се отразява неблагоприятно на потентността.

Сред състоянията на фона на които се развива сперматорея – това е хронична умора и депресия, хронично недоспиване, честа мастурбация и продължително въздържане, хормонални нарушения.

Има и някои болести, при които изтичането на сперма е характерен симптом.

Болести на простатата

Заболявания на простатната жлеза е възможно да се съпровождат с изтичане на сперма. Простатата е разположена между пикочния мехур и половия член. Секретът от нея е съставна част на спермата.

В списъка със заболявания, при които е възможно изтичане на сперма, са възпаления на простатата – простатит, аденом, рак на органа.

Тези състояния е възможно да се съпровождат с болки в областта на половите органи, в долната част на гърба и на корема, твърде често и болезнено уриниране, а също и със симптоми, които напомнят на грип.

Сперматорея – как да се преборим

Съвременната хуманна медицина първо търси причината за това състояние и едва след това се пристъпва към лечение.

Понякога е достатъчно простатата да се излекува, за да се възстановят нейните функции и едновременно с това спира сперматореята.

За лечение се използват медикаментозни средства и физиотерапевтични процедури.