Нисковъглехидратните диети са с много лоша репутация. Подриват здравето, не се отразяват добре и на външността. Но какво от това отговаря на истината и какво не?

Спират ли се въглехидратите при нисковъглехидратни диети

1.Нисковъглехидратните диети са просто модерни

В последно време за този вид диети се говори много. Може би се създава впечатление, че това е нов хранителен режим, който неотдавна се появи на бял свят. Всъщност нисковъглехидратните диети не са новост в диетологията, те са издържали проверката на времето.

Първата от тях се появява през 1863 г. благодарение на предприемача Уилям Бантинг. А диетата на Аткинс придоби популярност през 1972 г.

Днес нисковъглехидратните диети са разгледани и анализирани най-малко от 20 авторитетни научни изследвания.

2.Карат да спрем въглехидратите

Някои смятат, че резултатите от нисковъглехидратната диета ще са по-добри, ако напълно ги спрем. Но нито един автор на такъв хранителен режим не призовава за пълно спиране на този нутриент.

Дори диетата на Аткинс, която се определя като доста строга, предполага определено присъствие в хранителния режим.

На практика всички нисковъглехидратни диети изискват индивидуално пресмятане на допустимото ниво на прием на въглехидрати – в зависимост от нивото на физическа активност, възраст, тегло, пол и други параметри.

В много случаи авторите на системите на хранене препоръчват да се обърнем към личния лекар или направо към диетолог, за да ни изчисли колко въглехидрати да приемаме.

3.Ограничение на плодовете и на зеленчуците

Хранителната стойност на плодовете и зеленчуците е обусловена основно от съдържанието на бързи въглехидрати, някои хора предполагат, че по-добре изобщо да не се приемат.

Същата идея косвено се подкрепя от друга заблуда – че сладките и калорични плодове е по-добре да се ядат в определено време от денонощието или изобщо да не се ядат.

Зеленчуците без съдържание на скорбяла са в долната част на пирамидата на въглехидратите.

Те образуват основата на хранителния режим, често заменят и зърнените. И зеленчуци, и нисковъглехидратни плодове са основни източници на въглехидрати при този хранителен режим. И много добре се вписват в общата калоричност на храните.

Във всичко, което ядем, има въглехидрати. Например, само в едно клонче целина се съдържа количество, равняващо се на 2 грама, а в чаша мляко – 10 грама.

4.От въглехидратите бързо се пълнее

Високото потребление на захар и на рафинирани въглехидрати, също както и излишъкът от други макронутриенти в храненето, способства за увеличаване на теглото.

Това не означава, че въглехидратните храни са опасни за фигурата, още повече, че бързите и бавни въглехидрати са с различни свойства.

Изследванията показват, че жителите на японския остро Окинава, които се придържат към високовъглехидратно хранене, което се състои от пълнозърнести и непреработени храни, са в много добро здраве и повечето от тях са дълголетници.

Въглехидратите не предизвикват затлъстяване, ако са част от балансирана система на хранене.

5.Свалените килограми са вода

Диетите с малко въглехидрати наистина спомагат за отделяне на излишните течности от организма. Това е обусловено от факта, че гликогенът, съсредоточен в черния дроб и в мускулите, свързва определено количество вода.

При нисковъглехидратните диети запасите от гликоген намаляват, което води и до загуба на излишна течност.

Не може еднозначно да се твърди, че теглото се понижава единствено заради загуба на вода.

Шестседмично изследване от 2002 г., публикувано в изданието Метаболизъм, показва, че при спазване на диета с малко въглехидрати участниците в експеримента свалили по 3,4 килограма мазнини и натрупали 1,1 кг мускулна маса, което е отличен резултат.

6.По-висок риск от сърдечни болести

За нисковъглехидратните диети е характерно високо съдържание на мазнини, включително и на наситени.

Съществува мнение, че последните могат да повишат нивата на холестерол в кръвта, следователно при ниско съдържание на въглехидрати те са опасни за опасни за здравето на сърцето.

Немалко изследвания обаче доказват, че наситените мазнини не оказват съществено влияние на риска от сърдечно-съдови заболявания.

7.Трудно е да се спазва такъв режим

На практика всички съществуващи диети ограничават човек в нещо – една или няколко храни, обща калоричност, определени нутриенти.

Нисковъглехидратните диети не са изключение. За повечето хора те са трудни за спазване.