Под изтриване на зъбите се разбира процес на намаляване на обема на коронките.

И този процес непременно протича през целия живот.

До колко изразено е изтриването зависи от многобройни фактори и предразположения, например, някои заболявания на лицево-челюстната област, вредни навици.

Зъболекарите говорят за физиологично и патологично изтриване. Каква е разликата? Какви симптоми могат да се смятат за тревожни и какво лечение предлагат зъболекарите?

Физиологично изтриване на емайла

Веднага щом зъбите поникнат, се подлагат на грубо механично въздействие. В хода на изследванията зъболекарите доказват, че след всяко хранене емайлът намалява с няколко микрона.

Но под въздействие на слюнката този обем се възстановява в рамките на няколко часа. Този сценарий е осъществим само при пълноценно хранене, когато концентрацията на минерали в слюнката е нормална.

Изтриването на зъбите е естествен процес, който позволява на устната кухина да се адаптира към постоянно натоварване.

Благодарение на този процес се избягва локално натоварване на определена област и се разпределя равномерно. Това е естествена профилактика на заболявания на пародонта.

Основната разлика между патологично и физиологично изтриване – първото засяга единствено емайла и не се разпространява към основното вещество на зъба – дентин.

Но дори и в този случай има изключения. Става въпрос за изтриване на зъбите при децата.

Към 3-4-годишна възраст може да се забележи изтриване на резците и кучешките – зъбите променят формата си и стават по-къси.

С приближаване на сроковете за смяна на млечните с постоянни изтриването може да е доста изразено – забележима граница между емайл и дентин.

За симптоми могат да се смятат пълно изтриване на коронката или пък ситуация, когато се засяга и кухината на зъба, където е разположена пулпата.

Диагностика в зъболекарския стол

За патологично изтриване може да се говори в няколко случая – ако това става по-бързо, отколкото средно в популацията, или пък се наблюдава значително изтриване не само на емайла, но и на дентина.

Разликата може да разбере зъболекар при преглед и оценка състоянието на емайла, работа на темпоро-мандибуларната става, изключват се негови заболявания.

Зъболекарят може да се заинтересова и от други симптоми, а именно поява на повишена чувствителност на зъбите – болка и други неприятни усещания в зъбите, формиращи се в отговор на действието на дразнителите.

Причини за изтриване – вредни и не само

Причините за патологично изтриване са доста. Едновременно могат да се разглеждат като предразполагащ фактор. Често при хора с патологично изтриване могат да се установят няколко провокиращи фактора.

Ако се разгледат статистическите данни, то централно място във формирането се пада именно на вредните навици. Сред тях се отнасят не само пушенето, което е с непряко въздействие.

Значение имат и такива вредни навици като държане в устата на игли, свирки, тръби.

В някои случаи патологичното изтриване се разглежда като професионална болест – музиканти, саксофонисти, а също и шивачи, които често държат иглата в устата, докато шият.

Какви заболявания е необходимо да се изключат?

Освен вредни навици, патологично изтриване може да се предизвика и от някои заболявания на устната кухина.

Патологиите на вътрешните органи могат да се разглеждат и като предразполагащ фактор за неговото развитие.

Какво лечение предлагат зъболекарите?

На първо място, е реминерализираща терапия, тоест насищане на емайла с минерали, козметични реставрации с пломбиращи материали.

Носене на протектори, които не само предпазват зъбите от увреждане, но и спомагат за сваляне на напрежението.