Ако човек може да се качи на 4-тия етаж по стълби за по-малко от 1 минута, това показва нормално състояние на неговото сърце. Такива резултати получават испански учени в ново изследване, което те представят на конференцията Европейската кардиологична асоциация.

Цел на научния труд

Целта на учените била разработване на бърз и евтин метод за оценка на здравословното състояние на сърцето. Резултатът би помогнал на лекарите да разберат кога техен пациент има нужда от допълнителни изследвания за диагностика на исхемична болест на сърцето.

Учените решават, че ще се преценява по способността за изпълнение на рутинни натоварвания.

Тест със степер – лесен начин за проверка на здравето на сърцето. Ако на човек са му необходими повече от 1 минута и 30 секунди, за да се качи на 4-тия етаж по стълби, то здравето му може да се определи като субоптимално – недостатъчно добро. В такъв случай следва да се посети личния лекар.

Болка и задух при исхемична болест на сърцето

Исхемичната болест на сърцето – едно от най-разпространените заболявания, в света от него страдат около 125 млн. души. Развива се, когато в резултат на атеросклероза се свиват коронарните артерии, те снабдяват с кръв сърдечния мускул.

Болката в сърцето и задухът възникват, когато в сърцето постъпва недостатъчно количество кислород.

При ИБС притискащата болка обикновено се локализира зад гръдния кош. Болката и задухът се проявяват при физическо натоварване, когато сърдечният мускул има нужда от повече кислород.

При тежки форми на болестта тези симптоми е възможно да се появят, дори и в състояние на покой.

Как учените оценили качването по стълби

В изследването участвали 165 души със симптоми на исхемична болест на сърцето – периодично се появява болка в гръдния кош или задух при физическо натоварване.

Участниците преминават изпитания по бягаща пътека с постепенно увеличаване на натоварването. След това, след почивка те трябвало бързо и без спиране да се качват по стълби, до 4-тия етаж или 60 стъпала.

Тези, които се качили до 4-тия етаж за 40-45 секунди били с най-добри показатели на разход на енергия, и съответно се оказва, че сърцето е с най-добра функция.

Онези, които се качили на 4-тия етаж след повече от 1 минута и 30 секунди, се нуждаели от допълнителни изследвания и лечение.